Palatele Elian și Berde

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

 

Palatul Elian, partea sud-estică

Palatul Elian este o clădire impunătoare amplasată la capătul dinspre Piaţa Mihai Viteazul a străzii Horea. Situat la numărul 1, el deschide salba palatelor aflate pe această stradă. A fost ridicat spre sfârşitul secolului al XIX-lea, în stilul Secession. Acest stil, cu originea în Secesiunea vieneză (sau Wiener Secession, în limba germană), a fost rezultatul unei mişcări artistice apărute în 1897 la Viena, după modelul Secesiunii müncheneze (Münchener Secession, 1892) cu puţin timp înainte de Secesiunea berlineză (Berliner Secession) din 1898. Mişcarea reunea în special artişti plastici, graficieni, pictori şi arhitecţi, având denumirea oficială de „Vereinigung Bildender Künstler Österreichs, Secessionˮ, adică „Uniunea Artiştilor Plastici din Austria, Secesiune”.

Palatul Elian: început de secol XX (stânga) și început de secol XXI (dreapta)

În apropierea Palatului Elian, vizavi de „Uraniaˮ, s-a construit, în jurul anului 1900, Hotelul „Astoriaˮ, unul dintre cele mai renumite hoteluri ale oraşului.

Clădirea „Astoria”, în 1910

Acesta a funcţionat până în 1990, când sediul lui a devenit „gazdă” a diverselor instituţii clujene. Astăzi, în spaţiul fostului hotel îşi are sediul Camera de Comerţ şi Industrie Cluj.

Palatul Berde, aflat pe strada Horea la numărul 2, a fost ridicat în anul 1891, la comanda omului de afaceri Samuel Benigni. La fel ca Palatul Elian, aflat în vecinătate, Palatul Berde este construit şi el tot în stilul Secession. La circa doi ani de la finalizare, proprietarul a vândut palatul, acesta intrând în posesia familiei Berde, de la care i se și trage numele sub care este cunoscut azi de către publicul larg.

Potrivit istoricului Horațiu C. Damian, numele acestui edificiu nu poate fi confundat cu cel al Palatului Elian de vizavi,  întrucât „la ultimul etaj, de o parte și de alta a axului principal al clădirii, în partea superioară a ancadramentelor ferestrelor se află câte un blazon cu litera B, de la Benigni”.

Palatul Berde (dreapta), la capătul podului de peste Someșul Mic

Blazonul cu litera B (fotografie de Horațiu C. Damian)

Blazonul cu litera B, deasupra ferestrei vestice de pe fațada sudică

Blazonul cu litera B, deasupra ferestrei vestice de pe fațada nordică

Palatele Berde, Elian (prim plan), Babos, Széki (plan secund), într-o gravură de la 1900

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin