Premieră în Mănăştur: dezbatere publică la cinema Dacia privind bugetul oraşului

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Miercuri, 15 martie 2017, de la ora 17.00, în Sala mare a cinematografului Dacia din cartierul Mănăștur, sunteţi invitaţi să participați la dezbaterea publică privind ”Prioritățile bugetului pe 2017”.

La această dezbatere a fost confirmată prezenţa domnului primar Emil Boc, alături de şefi din cadrul executivului primăriei.

Ieri, în Sala de Sticlă a Primăriei, a avut loc dezbaterea publică privind proiectul de buget al Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017. Bugetul propus include ca priorităţi strategice următoarele:

 1. Planificarea multianuală a proiectului conform Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca.
 2. Menţinerea facilităţilor privind investiţiile şi locurile de muncă în Municipiul Cluj-Napoca.
 3. Susţinerea municipiului nostru ca şi centru naţional şi internaţional de Inovare, Cercetare şi IT.
 4. Soluţii la principala provocare a oraşului: decongestionarea traficului.
 5. Cluj-Napoca: oraşul cu cel mai înalt standard de calitate a vieţii în România.

De asemenea, potrivit scrisorii adresate de către Executivul Primăriei cetăţenilor municipiului, pentru anul 2017 sunt încadrate la priorităţi următoarele:

 1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.
 2. Introducerea în circulaţie a 8 noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.
 3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.
 4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.
 5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construcţie la cel puţin 3 noi parkinguri.
 6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.
 7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.
 8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.
 9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.
 10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.
 11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”.
 12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.
 13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În anul 2017 începem implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia „Centrul Cultural Clujean”.
 14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Orașul nostru va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susținut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0”.
 15. Amenajarea a 3 noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.
 16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

După prezentarea proiectului de buget, în cadrul dezbaterii au fost formulate propuneri şi recomandări care au vizat:

 • achiziţionarea unui spaţiu pentru Şcoala „Iuliu Haţieganu” din Mănăştur

„Avem o solicitare privind modul în care am putea să rezolvăm lipsa spațiului pentru cea mai mare școală generală din Cluj-Napoca. Vreau să vă reamintesc, în decembrie, am pomenit de clădirea fostei Poște, acum a Telekomului – să luați în calcul solicitarea noastră”, a cerut, luni, Marius Pașca, reprezentant al părinților de la Școala Generală Iuliu Hațieganu.

„Anul trecut nu am mai avut bani la capitolul achiziționare imobile. Anul acesta, în capitolul care vizează achiziționarea de imobile o să fie printre primele pentru că este printre școlile cu cele mai bune rezultate și trebuie să oferim o soluție cât mai aproape de domiciliul elevilor. Eu susțin acest demers și este momentul să facem real ce am promis în decembrie. Școala are nevoie de spații de educație suplimentare”, a declarat Emil Boc (sursa).

 • modernizarea străzii Cuza Vodă
 • construirea de parkinguri la intrările în oraş
 • reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul
 • continuarea politicii de refaţadizare a imobilelor din centrul Clujului
 • punerea în valoare a Canalului Morii
 • construcţia de locuinţe sociale, inclusiv pentru persoanele de la Pata Rât
 • extinderea programului Cluj Bike
 • realizarea de parkinguri pentru biciclete
 • plantarea de arbori în curţile şcolilor
 • continuarea procesului de digitalizare a administraţiei publice prin alte aplicaţii puse la dispoziţia cetăţenilor
 • rezolvarea problemei Muzeului de Speologie.

Propunerile formulate, în limita posibilităţilor existente (?!), vor fi integrate în proiectul de buget care va fi supus aprobării Consiliului Local.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin