Eradicarea corupției. Note explicative în şapte puncte

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Este un subiect atât de dezbătut încât ne-am plicitisit de el. Fenomenul în schimb nu  s-a plictisit de români. Și vom vedea că nici de unguri, de exemplu.

Eradicarea, diminuarea corupției este foarte greu, extrem de greu de realizat. Dar atât de importantă încât ar merita discutat asupra subiectului în câteva puncte.

  1. Specificul domeniului. Dincolo de discursurile fanteziste sau sfărâitoare gen ”îi adunăm pe corupți pe stadion și îi executăm”, ”arde-i cu votul tău pe corupți” infracţiunile de corupţie sunt foarte greu de descoperit și probat. E greu să îi faci pe actorii principali să colaboreze cu organismele anticorupție. Atât funcționarul care primește mită cât și clientul care o dă pentru a obţine de la… primărie (ori altă firmă) nişte autorizaţii sau ca instituția publică să fie prost reprezentată pentru a pierde o cauză, nu au niciun interes să colaboreze, dimpotrivă! Se dă mită pentru a câștiga ceva !
  2. Organismul infectat este aproape incurabil. După ce fenomenul corupţiei s-a extins este extrem de greu de eradicat dintr-un sistem, comunitate sau stat. Nici mărirea ulterioară a salariilor nu ajută și exemplul sugestiv este chiar la noi cu salariile din Justiţie sau anumite organisme de control.
  3. Experiența internaţională. Există studii şi manuale de specialitate care tratează problema corupției. O carte foarte apreciată este ”Oraşe corupte. Ghid practic de tratament şi prevenire” (”Valorificând decenii de experienţă în lupta anticorupţie, Robert Klitgaard, Ronald MacLean-Abaroa şi H. Lindsey Parris propun prin această carte o strategie nouă şi inovatoare pentru combaterea corupţiei la nivel local. Oraşe corupte ne arată cum trebuie purtată aceasta luptă şi, mai ales, ne convinge că ea trebuie să continue cu orice preţ, oricât de vitrege ar fi condiţiile. Studiile unor cazuri din New York, Hong Kong sau La Paz fac din Oraşe corupte o lectură… palpitantă, demonstrând că până şi cele mai disperate situaţii pot contribui, în cele din urmă, la succesul reformelor democratice”.)
  4. Voință socială și legi. În sistemul social funcţionează legi şi principii, existând pachete de măsuri care pot rezolva problema corupției. Dacă se doreşte! Una din principalele măsuri este LEGEA CONTROLULUI AVERILOR: O dorește cineva? Ai ajuns miliardar – te felicităm – dar de unde sunt banii ?
  5. Exemple și variante de lucru. În Rep. Moldova, unele state democratice au finanțat un proiect pilot privind testarea cu Aparatul Poligraf (detectorul de minciuni) a personalului din Justiție. Amenințarea ca el să funcționeze este atât de mare încât nici nu prea este pus în aplicare acolo…
  6. Clasamente şi unele concluzii. Anul trecut, Transparency International organizaţia de profil a făcut un clasament acordând puncte anticorupție. Pe primul loc se află Danemarca și Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) și Norvegia (87 de puncte). Dintre statele Uniunii Europene, peste 80 de puncte au mai obținut Olanda (83 de puncte), Germania, Luxemburg și Marea Britanie, fiecare cu câte 81 de puncte. România este pe unul dintre ultimele locuri, dar nu ultimul. Ne aflăm ”pe locul 57 la nivel global, respectiv pe locul 24 – 25 în Uniunea Europeană, la egalitate cu Ungaria, cu 48 de puncte din maxim 100, în raportul privind indicele de percepție a corupției (IPC) . Singurele țări din UE care au punctaje mai mici decât România sunt Italia (47 puncte), Grecia (44 puncte) și Bulgaria (41 puncte).” Se observă că țările cu cele mai bune sisteme de învățământ sunt şi cele mai puțin corupte !
  7. Motivaţie. De aici ar trebui să se înceapă. Unii spun că spectacolele televizate cu încătușări au reuşit doar să ne facă să vorbim mai prudent la telefon …”Costurile directe ale corupţiei pot fi dezbătute, în timp ce cele indirecte nu pot fi măsurate, dar sunt de netăgăduit. Acestea frânează creşterea, modernizarea şi inovaţia.” Fiecare vrea să fenteze sistemul și să trăiască mai bine. Fiecare ar vrea ca toți ceilalți să fie corecți. Mai ales cei de la putere. Frederich al II-lea a contruit cea mai bună armată a Europei pe baza principiului ”soldatul prusac trebuie să se teamă mai tare de ofiţerul din spate decât de inamicul din față.” Motivația este educație.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin