Trotinetele electrice, între nevoie, plăcere și chin

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În România, legea prevede că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puțin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis. Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă.

Cu toate că aceste prevederi legate de trotinetele elctrice sunt în vigoare de mai mult de jumătate de an, ele sunt necunoscute (ignorate) de cei mai mulți dintre utilizatori.

”Circulă cu viteze de peste 15 km pe oră, printre oamenii care se plimbă pe aleile pietonale, fac slalom, nu contează că e plin de copii, pentru ei, sunt în stare să te calce dacă nu te ferești din calea lor.
Asta, pe lângă faptul că unii dintre cei care circulă cu trotinetele sunt minori sau adulți care se plimbă cu câte un copil sau doi pe trotinetă.
Legea interzice acest lucru, dar nu se respectă legea…și spre surprinderea mea, nici autoritățile nu fac nimic.
Am luat legătura cu un polițist local, lângă Casino, care mi-a spus că știe ce prevede legea, știe că nu au voie să circule pe aleile pietonale, dar nu a intervenit, căci el nu poate face nimic… fiindcă era singur… și probabil fără chef de muncă. Nu și-a chemat colegii… Iar situația… E neschimbată…” semnala o mămică într-o postare pe pagina sa de facebook.

Un alt comentariu adresat poliției clujene atrage atenția asupra pericolului la care se supun cei care ar respecta legislația și s-ar deplasa cu bicicletele după cum prevede legea: ” Atâta timp cât infrastructura velo e practic inexistentă și cât timp se circulă ca la raliuri cu mașina eu personal voi merge pe trotuar pe străzile pe care nu am benzi velo și o fac atât ca protest cât și ca măsură de autoprotecție. Acum câteva săptămâni văzusem un biciclist întins lat pe asfalt pe Titulescu unde de când sunt două benzi pe direcția Gheorgheni o taie băieții ca la raliuri. ”

O reglementare ignorată de mare parte dintre conducătorii de vehicule cu două roți prevede că aceștia sunt obligați să traverseze pe trecerea de pietoni numai după ce au coborât de pe bicicletă / trotinetă.

În urma unei acțiuni a Poliţiei municipiului Cluj-Napoca ce a vizat conducătorii de biciclete/trotinete au fost legitimate peste 260 de persoane şi verificate 164 de vehicule, fiind aplicate 142 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea dintre acestea pentru abateri ale normelor privind circulaţia pe drumurile publice. 11 conducători de trotinete şi 14 biciclişti au fost sancţionaţi contravenţional conform OUG 195/2002R.

În urmă cu o lună, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj anunța o serie de episoade video dedicate condusului preventiv pentru două roți și patru roți, deocamdată avem doar teaserul acestui material educativ – îl puteți viziona aici.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin