2022 – mai bine – nu, mai greu – posibil

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Un ultim studiu realizat în cadrul proiectului de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor de către cercetătorii Facultății de Științe Economice (FSEGA) a UBB relevă că în ciuda redresării economiei naționale în 20211, am avut parte de o creștere a presiunilor inflaționiste atât pe plan intern, cât și extern.

Pe fondul măsurilor de sprijin adoptate de autoritățile din întreaga lume, economiile principale ale lumii au beneficiat de o redresare cu efecte pozitive, inclusiv asupra economiei românești. În comparație cu criza din 2008, situația financiară mai solidă a sectorului privat (în mod special, cea a populației) a jucat un rol semnificativ. În plus, faptul că sectoarele cele mai afectate în pandemie – turismul și horeca – au ponderi reduse în PIB-ul național a favorizat capacitatea agenților economici de a se adapta noilor condiții.

În a doua jumătate a anului 2021, economia României a redus ritmul de creștere, făcându-se simțită presiunea inflaționistă ce afectează negativ venitul real disponibil și cererea din partea populației, fenomen dublat de blocajelor apărute pe segmentele lanțurilor globale de producție și de aprovizionare și al agravării crizei energetice.

”Un factor important în această evoluție este impulsul generat de redeschiderea economiilor naționale la nivel global. În 2022 se impune o schimbare de abordare în gestionarea situației economice naționale, fără a mai fi luat în calcul acest factor. Mai mult de atât, fără consecvență și coerență în deciziile care vizează economia națională nu vom reuși să continuăm stimularea creșterii consumului privat”, consideră Decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V.  Mustață.

Cercetătorii clujeni se așteaptă la încetinirea considerabilă a creșterii economice, iar creșterea bruscă a prețurilor de consum va avea un impact negativ asupra venitului real disponibil al populației (mai ales în prima jumătate a anului 2022). De asemenea, rata anuală a inflației pare să/și atingă vârful în trimestrul 2 al anului viitor.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului (www.facebook.com/covid19.roeim).

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin