Gherila mănăştureană – Începuturile Liniei 19

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Vă prezentăm în rândurile ce urmează o altă faţă a vieţii tinerilor în cartier. O adevărată acţiune de gherilă prin care tinerii mănăştureni s-au implicat şi „au luptat” pentru obţinerea unui bun comun: o linie permanentă de autobuz, ce leagă cea mai aglomerată stradă din oraş de centrul Clujului. O acţiune prin care au forţat mâna decidenţilor şi i-au convins că acest autobuz, cerut de multă vreme atât de organizatorii Festivalului Zilele Mănăşturului, cât şi de petiţionarii on-line, e folosit în mod constant pe toată durata zilei. Astfel, sacrificându-şi după-mesele şi transformând distracţia în acţiune civică, aceşti tineri merită respectul nostru.
Mai jos puteţi citi povestea Liniei 19, istorisită chiar de ei, aşa cum au scris-o:

„Linia 19 este ceva special din car­tierul Mănăştur, în prezent este deservită de către autobuzele cele mai noi din flota C.T.P şi leagă mie­zul cartierului Mănăştur de centrul oraşului.
Iar pentru unii este o poveste, pentru alţii doar o linie de transport în comun.
Mulţi nu ştiu, probabil, povestea reală din spatele liniei 19, Mehedinţi-Piaţa Mihai Viteazu, şi cum au fost începuturile ei.
Totul a început în data de 26 noiembrie 2012, când pe strada Mehedinţi, lângă biserica ortodoxă din zona Nora, a apărut un autobuz cu tăbliţele in­scrip­ţionate cu cifrele 19 şi în dreapta lor era scris Mehedinţi – Izlazului, proaspăt vopsit şi aranjat, de zici că era nou.


Toţi îl priveau cum stă parcat şi pentru cei din zonă, care ştiau de un zvon de prin 2010 care spunea că vom avea autobuz pe Mehedinţi…, era de necrezut.
Autobuzul a circulat prima dată doar pe traseul de testare, Nora şi Cocoşul de Aur. Prima cursă a fost condusă de un echipaj de poliţie pe tot traseul.
Vestea s-a dus repede prin cartier… Cei mai în vârstă se bucurau că pot să beneficieze de facilităţile autobuzului, iar noi, tinerii, am văzut o oportunitate de a ne distra cu el.
Era un sentiment specific mănăştu­renilor, mândria de a avea autobuz pe strada cea mai mare din Mănăştur.
Iar mulţumită distracţiei grupului meu de prieteni, autobuzul circulă şi astăzi.
După o săptămână de umblat zilnic cu el, am auzit şoferul vorbind cu cineva, cel mai probabil apropiat de al lui, cum că dacă linia va avea succes şi vor călători cu el mai mulţi oameni, va rămâne, dacă nu va avea succes, va fi eliminată.
Atunci am zis împreună cu prietenii mei să facem ceva în privinţa asta. Pe lângă plimbările dese, am zis: trebuie să ne întâlnim în număr cât mai mare şi să ne plimbăm cu el cât mai des, să se vadă că se circulă cu el.

Aşa a luat naştere evenimentul de pe Facebook intitulat „Promovarea Autobuzului 19”. Unii au râs, alţii au intrat automat în joc, am stabilit o dată şi ne-am adunat vreo 20 – 25 de prieteni şi am urcat pe autobuz, am făcut 3 ture cu el, iar la sfârşit câţiva ne-am dat întâlnire şi în următoarea zi, să o facem din nou. Şi tot aşa. Până la urmă am rămas mai puţini, dar timp de o săptămâna eram în autobuz, era noul loc de întâlnire, pot să zic.
Până într-o seară pe la ora 23, când stând la o scară de bloc pe Mehedinţi am văzut cum Ratucul (pe acea vreme) testa autobuze mai mari pe stradă. Atunci zâmbind am zis: „Am reuşit, uite cum testează dacă încap autobuze mai mari pe stradă”.
La nici două zile se anunţă noul traseu al liniei 19: Strada Mehedinţi – Piaţa Mihai Viteazu, cu orarul nou. Eram cu toţii mândri că am reuşit să facem puţin, dar mult pentru noi.
În 2014 a urmat extinderea traseului pe la Sora şi extinderea programului, deja linia a prins la mănăştureni şi era mai tot timpul plin de călători, mai ales dimineaţă.
Iar acum, linia 19 este deservită de autobuze noi, are orarul până seara târziu şi este extinsă până în capăt pe Edgar Quinet, lângă pădure, şi coboară înapoi la staţia Nora, la staţia unde a debutat aceasta linie de transport în comun.
Recomand tuturor celor care vor să facă un tur al cartierului Mănăştur, în inima străzii Mehedinţi, şi vor să coboare în centrul oraşului, să îşi cumpere un bilet şi să ocupe un loc lângă geam.
«Atunci când vii din Mănăştur, deschizi orice uşă şi îţi îndeplineşti visele»„.

Octavian Condor

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin