Ziua Internațională a Donatorului de Sânge

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

La 14 iunie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internațională a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

„Dorim, pe această cale, să transmitem mesajul că sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi obținut din altă parte decât de la oameni și numai prin bunăvoința lor. Haideți să ajutăm chirurgii să nu fie nevoiți să amâne operațiile, să nu fie oameni care să sufere din cauza lipsei de sânge, să fim cu toții donatori și să ne convingem prietenii apropiați să devină donatori. Să ajutăm, pacienții și medicii să poată opera atunci când este nevoie, să nu fie nevoiți să reprogrameze operațiile și bolnavii să nu aștepte”, este mesajul medicilor în această zi.

Unde poţi dona sânge: CTS Cluj, Str. N. Bălcescu nr.18.

Beneficiile donării pentru organism

Dacă donezi îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. De asemenea, o donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În urma donării rezistenţa la traumatisme creşte, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

450ml sânge donat salvează 3 vieţi. Durează 10 minute să donezi sânge! (asociatiareact.ro)

Ce condiţii trebuie să îndepliniţi pentru a fi donatori

Pentru a deveni donatori de sânge, trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50 de kilograme, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin