Zilele satului Urca

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Păstrătorii tradiției din satul Urca, comuna Viișoara, au organizat și anul acesta, zilele localității, marcate de două manifestări culturale. Evenimentele au debutat cu lansarea primului volum etnografic, din caietele lui Ion Bozdog – ilustru fiu al satului Urca și personalitate marcantă ardeleană –, intitulat „Restituiri”, îngrijit de doamna doctor Anca-Daniela Gavriș.

Cel de-al doilea eveniment – organizat anual de localnici în spiritul tradiției strămoșești –, l-a constituit „Jocul la șură”, desfășurat pe terenul de fotbal al localității.

La evenimente a participat primarul francez, din localitatea Saint-Calais – localitate cu care Urca este înfrățită –, însoțit de o delegație de 54 de persoane.

Satul Urca este înfrățit cu localitatea franceză Saint-Calais, din anul 1991. În virtutea acestui fapt, între cele două localități s-au stabilit relații de prietenie. Francezii au vizitat satul și au contribuit la repararea școlii și a căminului cultural. În anul 1999, echipa de dansuri populare din Urca a efectuat un turneu în Franța, iar de atunci schimburile de experiență au continuat an de an.

Evenimentele de la Urca s-au desfășurat sub egida Primăriei comunei Viișoara, reprezentată de primarul Ioan Roman.

Potrivit primarului, în data de 9 septembrie, se vor celebra 700 de ani de atestare documentară a localității, eveniment care va fi marcat de sfințirea noii biserici de la Urca.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin