V-ați bucura să aveți o cutie cu cărți la dumneavoastră în scară?

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

V-ați bucura să aveți o cutie cu cărți la Dumneavoastră în scară? Aceasta e întrebarea care a dus la transformarea unei iniţiative într-un proiect comunitar – Cutia cu cărţi:

„Ne-am hotărât să extindem ideea și la alte comunități, așa că vă așteptăm la evenimentul de lansare a Cutiei cu Cărți, pe 4 mai 2018, ora 18.00, la Bookstory. Vă pregătim o întâlnire memorabilă cu invitații noștri de seamă. Aveți ocazia să deveniți Ambasadori ai cutiei cu cărți, adică să luați cutia cu voi în scara blocului unde locuiți și să promovați lectura în comunitatea voastră. Vă așteptăm cu o carte pe care o vom include într-una dintre cutiile cu cărți care vor pleca mai departe”.

„Cutia cu cărți”, un concept care a prins viaţă în Mănăştur şi despre care vă povesteam anul trecut în luna noiembrie (citeşte aici) a avut parte de o dezvoltare foarte frumoasă. Cutia cu cărți de pe Edgar Quinet, o simplă cutie de carton, aşezată în scara blocului şi în care erau aşezate cărţi pe care oricine le putea împrumuta sau schimba cu altele aduse din biblioteca proprie, a beneficiat de un upgrade major: donaţii de cărţi, atlase şi chiar bani, pentru o transformare radicală. Cu sprijinul financiar al deputatului Emanuel Ungureanu, cutia de carton a primit alături de ea o etajeră pentru a putea găzdui mai multe cărţi.

Cum s-a petrecut primul eveniment al Cutiei cu cărţi, ne spune chiar iniţiatoarea proiectului, Titiana Şilimon-Morariu, într-o postare pe blogul personal: „Și într-o zi de noiembrie, 11 noiembrie 2017, mai exact, pentru că iubea atât de mult cărțile, mama s-a gândit să le împărtăsească și vecinilor din iubirea ei și să le aducă și lor bucuria de a găsi cărți noi, și faine. Să se întâlnească vecinii lângă o cutie cu cărți în scara blocului, și să se minuneze de câte lucruri bune și folositoare sunt pe pamânt și de câte lucruri se pot învăța, și așa că i-a invitat pe toți să aducă cărți și să ia cărți, și să mai povestească unul cu altul, și să își scrie numele pe semne de carte frumos dibuite și meșteșugite de tata. Zis și făcut. Și au venit vecinii și au venit și copilași de la blocurile vecine din cartier și au venit părinți cu ei și au adus cărți. S-au strâns vreo 40. Peste o săptămână, mai erau 2 cărți în cutie. Toate celelalte 38 și-au găsit proprietar și prieten, iar vecinii au fost mai bogați și mai vecini unul cu celălalt, pentru că au citit aceleași lucruri și s-au bucurat de aceleași minuni.”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin