Urările pascale ale papei Francisc, în direct la TVR

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Credincioșii catolici celebrează Paștele, cu cinci săptămâni mai devreme față de cei ortodocși. După cum ne ajută să aflăm „Radio Vatican”, semnificația patimii, morții și învierii Domnului în Jubileul milostivirii și adânca durere pentru victimele atentatelor de la Bruxelles, au fost în centrul catehezei pe care papa Francisc a prezentat-o la audiența generală de miercuri în Piața Sfântul Petru. La cateheza din Săptămâna Sfântă, au luat parte zeci de mii de pelerini din diferite țări, printre care și un grup de studenți din București, invitați la congresul universitar UNIV al Prelaturii Opus Dei. Vă oferim mai jos, fragmente din cateheza Sfântului Părinte:


Sâmbăta Sfântă este ziua tăcerii lui Dumnezeu. Trebuie să fie o zi de tăcere iar noi trebuie să facem în așa fel încât pentru noi să fie întocmai o zi de tăcere, cum a fost în timpul acela: ziua tăcerii lui Dumnezeu. Isus care a fost luat jos de pe cruce împărtășește cu întreaga fire omenească drama morții. Este o tăcere care vorbește și exprimă iubirea ca solidaritate cu cei abandonați dintotdeauna, pe care Fiul lui Dumnezeu îi atinge copleșind golul pe care numai milostivirea infinită a lui Dumnezeu Tatăl poate să-l umple. Dumnezeu tace, dar din iubire. În această zi, iubirea, acea iubire tăcută, devine așteptare a vieții în înviere. Să ne gândim. Sâmbăta Sfântă: ne va prinde bine să ne gândim la tăcerea Fecioarei Maria, ”cea care a crezut”, care în tăcere era în așteptarea învierii. Fecioara Maria va trebui să fie icoana, pentru noi, a acelei Sâmbete Sfinte. Să ne gândim la felul în care Fecioara Maria a trăit acea Sâmbătă Sfântă, în așteptare. Este iubirea care nu se îndoiește, dar care speră în cuvântul Domnului, ca să se arate și să strălucească în ziua de Paști.

Totul este un mare mister de iubire și milostivire. Cuvintele noastre sunt sărace și insuficiente pentru a-l exprima pe deplin. Ne poate veni în ajutor experiența unei tinere, nu foarte cunoscută, care a scris pagini sublime despre iubirea lui Cristos. Se numea Iuliana de Norwich. Era analfabetă, această tânără, a avut viziuni despre patima lui Isus și care apoi, devenind călugăriță de viață claustrală, a descris în cuvinte simple dar profunde și intense, semnificația iubirii milostive. Spunea așa: ”Atunci bunul nostru Domn m-a întrebat: Ești mulțumită că eu am suferit pentru tine? Eu am răspuns: Da, bunul meu Domn, și îți mulțumesc foarte mult. Da, bunul meu Domn, fii binecuvântat”. Atunci Isus, bunul nostru Domn, mi-a spus: ”Dacă tu ești mulțumită, atunci sunt și eu. Faptul că am suferit patima pentru tine este pentru mine o bucurie, o fericire, o bucurie veșnică, și dacă aș putea să sufăr mai mult, aș suferi”. Acesta este Isus al nostru, care fiecăruia dintre noi spune: ”Dacă aș putea să sufăr mai mult pentru tine, aș suferi”.


Sâmbătă, 26 martie, Sâmbăta  Sfântă. Este zi aliturgică. La ora 20.30, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezidează solemna Vigilie pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului. La începutul celebrării, după binecuvântarea focului nou în porticul bazilicii, se intră în lăcașul sfânt în procesiune, purtând lumânarea pascală în mâini și ascultând vestirea solemnă a Învierii Domnului prin străvechea cântare ”Exsultet”. Vigilia pascală este transmisă în România de Televiziunea Română pe canalul 2 și TVR HD în cadrul emisiunii ”Credo” începând cu ora Bucureștiului 21.30.

Duminică, 27 martie, solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. Papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.15 în Piața Sfântul Petru. După Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, de la balconul central al bazilicii, Suveranul Pontif adresează ”Urbi et Orbi” – Orașului și Lumii – mesajul de Paști și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare. Tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” și binecuvântarea Sfântului Părinte sunt transmise în direct și de Televiziunea Română, pe canalul 2 și canalul HD, începând cu ora României 12.30 (Informaţii furmizate de Radio Vatican)


Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi odovania praznicului Bunei Vestiri. Odovanie se numește sfârșitul sărbătoririi unui praznic împărătesc sau a unui praznic mai deosebit. Sărbătoarea Bunei Vestiri este o sărbătoare mare rânduită în cinstea Maicii Domnului. Alături de praznicul Bunei Vestiri se sărbătorește în Biserica Ortodoxă, la 26 martie, și Soborul Arhanghelului Gavriil.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin