UBB te invită să descoperi dacă sănătatea ta are de suferit din cauza somnului

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Laboratorul pentru Cercetarea Tulburărilor de Somn și a Psihobiologiei Circadiene, parte a Platformei SkyRA de Imagistică Avansată – RMNf/EEG – în Neuroștiinţele Cognitive Clinice, din cadrul Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mentală Aplicată din Universitatea Babeș-Bolyai, lansează invitația de a participa la un studiu care își propune să investigheze implicațiile orarului de muncă asupra somnului și asupra sănătății mentale și fizice. Studiul se adresează persoanelor care lucrează în programe standard de lucru (intervalul 7:00-18:00) și celor care nu lucrează în programul standard de lucru (adică încep lucrul înainte de ora 7:00 sau după ora 14:00, lucrează în afara intervalului 7:00-18:00 sau în rotație). Cercetarea este deschisă atât persoanelor care sunt diagnosticate cu diverse probleme medicale, cât și celor care se știu sănătoase.
Participarea la acest studiu implică completarea unui chestionar în format electronic care poate fi accesat la www.nesomn.eu. Imediat după completarea chestionarului, participantul va primi o interpretare sumară a răspunsurilor sale și i se va indica dacă există sau nu suspiciunea să sufere de vreo problemă de somn sau de sănătate (dintre cele evaluate), iar participanții doritori ar putea fi invitați la un alt sub-studiu care implică măsurători gratuite ale nivelurilor sanguine ale insulinei, glucozei, colesterolului de tip HDL și a trigliceridelor, precum și măsurarea tensiunii arteriale, greutății, înălțimii și a circumferinței abdominale la un centru medical din Cluj-Napoca.
De asemenea, cei care nu prezintă contraindicații pentru examinările prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) și au participat la sub-studiul de mai sus ar putea fi invitați la un alt sub-studiu, în care vor efectua gratuit o examinare RMN a creierului la Platforma SkyRA de Imagistică Avansată – RMNf/EEG – în Neuroștiinţele Cognitive Clinice, Cluj-Napoca. Drept bonus, participanții vor primi gratuit un CD cu imagnile anatomice ale craniului, precum și interpretarea radiologică a acestora.
Participarea în cadrul studiului este voluntară și confidențială, nu este remunerată, dar este bonificată prin furnizarea gratuită a rezultatelor analizelor medicale.
Studiul este finanțat prin programul Granturi pentru Tineri Cercetători (GTC-31819/2016) al Universității Babeș-Bolyai și este aprobat de Comisia de Etică a Universității.
Pentru a participa, cei interesați sunt rugați să completeze chestionarul pe www.nesomn.eu.

Completarea întregului chestionar durează mai mult de 35 minute. Pe parcurs, în funcție de răspuns, unele întrebări pot fi omise. Dacă chestionarul vi se pare prea obositor, puteți să amânați completarea lui pentru o altă dată, cu condiția să apăsați „Salvează și continuă mai târziu” (în partea de sus a ecranului) și să oferiți o adresă de email validă unde veți primi o adresă de Internet unică cu chestionarul completat parțial de dumneavoastră. În acest caz adresa de email va fi folosită doar pentru scopul menționat mai sus (cercetătorul nu are posibilitatea să o vadă). Vă recomandăm să căutați acest mail inclusiv în Spam sau Bulk mail.

Importanța somnului

  • Adaptare la mediu: Somnul oferă o perioadă regulată de inactivitate care ne ajută să ne potrivim situațiilor de mediu. La fel ca animalele nocturne, cum ar fi șoarecii, sunt adaptate pentru viața de noapte, bazându-se mai mult pe miros, auz și atingere, și mai puțin pe văz, omul, este adaptat pentru viața diurnă, bazându-se în primul rând pe văz.
  • Refacere fizică: Mult timp s-a crezut că metabolismul proteinelor este preponderent de tip anabolic (de sinteză) în timpul nopții. Totuși, și în timpul zilei, dacă suntem în repaus, activitatea anabolică predomină. Somnul perturbat însă are consecințe asupra metabolismului glucidic și funcției imune.
  • Optimizarea stării de veghe: Privarea de somn este asociată cu scăderea vigilenței și capacității decizionale. Mai mult, dispoziția este și ea afectată negativ.
  • Învățare: Învățarea este favorizată de somn și perturbată de nesomn.
  • Supraviețuire: După perioade prelungite de privare de somn, moartea este inevitabilă la animalele de experiment. La om, privarea de somn (somn sub 5 ore) sau prelungirea lui (somn peste 9 ore) este legată de risc crescut de probleme de sănătate, precum depresie sau boală cardiovasculară, conform www.nesomn.eu.
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin