Ce este şi ce se poate face, dacă ai anxietate socială.
Facultatea de psihologie din cadrul UBB Cluj Napoca derulează constant studii prin care oferă terapie gratuită participanţilor, în special pentru tulburări precum anxietate sau depresie.
De asemenea, astfel de studii sunt derulate şi de alte instituţii. Spre exemplu, compania Cognitrom din Cluj-Napoca, pentru a aduce dovezi în sprijinul eficienţei terapiei online pentru tulburări de anxietate, a derulat un studiu amplu, despre care puteţi afla mai multe, accesând platforma lor de terapie online, www.paxonline.ro.
Ce înseamnă, în primul rând, terapie oferită în cadrul unui studiu ?
Cele mai multe studii caută să demonstreze eficienţa unei abordări terapeutice, fundamentată riguros teoretic, testată pe grupuri mici, dar necesar a fi demonstrată şi pe grupuri mari şi, mai ales, comparativ cu una dintre abordările terapeutice consacrate la momentul respectiv.
Ca şi participant, nimic nu diferă de o şedinţă obişnuită de terapie, pentru terapeut însă este mult mai mare atenţia la protocoale, adică la respectarea manualelor care documentează terapia respectivă. Se respectă paşii recomandaţi de manual şi se evaluează prin chestionare evoluţia fiecărei persoane pe parcursul terapiei.
Fiecare participant este inclus în studiu, doar după ce s-a realizat o intervievare prealabilă, care să confirme dacă persoana respectivă prezintă sau nu diagnosticul vizat de studiu.
Ca şi participant, acest aspect vă poate fi util, pentru că oferă posibilitatea unei evaluări gratuite, profesioniste, vis-à-vis de o problemă pe care o aveţi, dar nu sunteţi sigur dacă este de nivel clinic sau nu (spre exemplu – “Sunt trist frecvent, dar oare am sau nu depresie?”).
Participarea fiecărei persoane la studiu poate fi sistată de aceasta oricând, lucru specificat şi în contractul iniţial de participare la studiu.
M-am gândit să explic puţin aceste aspecte, deoarece, în ultima vreme, promovând un astfel de studiu în care sunt implicată ca şi terapeut, au apărut adesea semne de întrebare şi reţineri de a participa, pentru că multe persoane nu ştiau ce presupune.
Studiul la care mă refer se adresează persoanelor cu anxietate socială şi oferă participanţilor terapie cognitiv-comportamentală de grup, câte o şedinţă pe săptămână, timp de 12 săptămâni, derulate de obicei seara.
Anxietatea socială este o tulburare de anxietate de care multe persoane suferă, fără a şti că este o tulburare sau că se numeşte astfel.
Se manifestă prin frica exagerată de felul cum sunt evaluaţi de ceilalţi, prin dificultăţi de a comunica cu persoane noi, cu persoane cu autoritate, de a socializa într-un grup, fie la şcoală, la muncă, fie în timpul liber. Cele mai frecvente probleme pe care le au persoanele cu anxietate socială sunt de a ţine o prezentare în faţa unui grup, de a lucra când sunt observaţi, de a mânca / bea / vorbi la telefon în public, a comunica cu posibili parteneri romantici etc.
Terapia de grup este ideală în astfel de situaţii, deoarece dincolo de aspectele legate de modificarea percepţiei situaţiilor sociale temute şi a felului cum ne auto-evaluăm pe noi în aceste situaţii, oferă un cadru potrivit şi suportiv pentru a exersa dezvoltarea abilităţilor sociale şi a încrederii în sine (suportiv, tratament – metodă de tratament care are ca scop fortificarea mecanismelor de apărare ale pacientului pentru a învinge boala).
Dacă vă consideraţi o persoană foarte timidă şi evitaţi să faceţi multe lucruri din cauza timidităţii excesive, acum puteţi să vă gândiţi că poate aveţi de fapt anxietate socială şi că aceasta este rezolvabilă, nu este neapărat să vă limitaţi mereu opţiunile în viaţa profesională sau personală din această cauză.
ÎNSCRIERE Persoanele între 18 şi 40 de ani care doresc să beneficieze de asistenţă psihologică pentru anxietate socială, pot să se înscrie pentru evaluare şi participare în studiul derulat de Facultea de psihologie, până la 15 martie 2016, accesând butonul ÎNSCRIERE, sau solicita detalii prin email la adresa simona.calinici@gmail.com.