Taekwon-do (sportul și mișcarea) modifică formulă chimică a creierului

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Activitatea fizică,Taekwon-do influențează în mod semnificativ și evident starea de spirit a copiilor, motivația și concentrarea lor. Copiii se descurcă mai bine la școală, au parte de experiențe sociale valoroase și învață să se integreze între ceilalți. Taekwon-do și mișcarea modifică, în mod real, formulă chimică a creierului, cu un impact direct asupra stării de spirit și a perspectivei de ansamblu asupra vieții. În plus, activitatea fizică (Taekwon-do) oferă o modalitate pozitivă, sănătoasă, de a reduce anxietatea și tensiunea psihologică, ferind astfel copilul – în mod indirect – de multe afecțiuni datorate unui stil de viață defectuos. De asemenea, sportul stimulează transportul de oxigen și nutrienți către țesuturi, ajutând totodată sistemul cardiovascular să funcționeze mai eficient. Iar atunci când inima și plămânii funcționează la capacitate maximă, copilul are mai multă energie ca să țină piept și să se bucure de o nouă zi.

 Taekwon-do practicat în mod regulat, au efect asupra nivelului de serotonină din creier (neurotransmitatorul responsabil cu somnul, trezirea, apetitul și starea de spirit). Copiii resimt aceste efecte, având o dispoziție pozitivă și o stare de spirit. La fel, sportul eliberează endorfine, care funcționează ca tranchilizanţi naturali asupra creierului. Nu mai vorbim de stimularea încrederii în sine, care evoluează pe măsură ce copilul respectă un program de exerciții fizice, căpătând abilități sporite. În plus, mișcarea întărește musculatura și crește rezistența și imunitatea organismului și, implicit, pe cea a psihicului. Copilul învață să depășească obstacolele și necazurile cu aceeași perseverență și disciplină pe care le are în practicarea Taekwon-do –ului.

Taekwon-do – mișcarea, joaca și sportul au implicații și asupra odihnei, vitale în dezvoltarea sănătoasă a copilului. Doctorii recomandă 12-14 ore de somn, pentru copiii de la 1 la 3 ani. Pentru 3-6 ani, se recomandă 10-13 ore de somn pe zi. Între 6 și 12 ani, copiii au nevoie să doarmă 10-11 ore; iar adolescenții, până la 8-9 ore pe noapte. Mulți profesori și educatori observă că elevii lor nu se odihnesc suficient. Copiii acuză oboseala, durerile de cap, lipsa de vlagă sau de chef. Întrebați, adeseori răspund că au petrecut timpul la televizor și / sau calculator (tabletă), sau că nu au putut să adoarmă. Or, somnul este vital pentru o funcționare și o dezvoltare optimă a copilului, din punct de vedere fizic și mental. Pentru ambele probleme, activitatea fizică oferă o soluție neprețuită. Taekwon-do poate înlocui cu brio timpul petrecut în fața ecranului; alături de asta, o activitate fizică regulată face ordine în programul de somn al copilului. Acesta adoarme seara mai ușor, mai repede și povestește că a avut un somn odihnitor.

 

 

Master Alexandru Mureşan, VII Dan

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin