Proiectul „Sănătos la pieptul mamei” derulat de asociaţia SAMAS şi UNICEF în România a realizat, în urma unui program de informare şi educaţie medicală continuă, un adevărat ghid practic pentru primele zile ale nou-născutului şi tinerei mame.
Alături de temele legate de alăptare, veţi întâlni şi subiecte legate de igiena şi îngrijirea bebelului în primele luni de viaţă, precum şi zece motive pentru a alăpta.
Când starea de sănătate îți permite să alăptezi și medicația recomandată de medic este compatibilă cu alăptarea, ține cont de următoarele măsuri de igienă.
- Spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun înainte de a interacționa cu bebelușul.
- Poartă o mască chirurgicală. Îndepărtează masca atunci când s-a umezit, având grijă să nu atingi partea din față. Nu refolosi masca!
- Tușește sau strănută în șervețel. Aruncă-l imediat și spală-te bine pe mâini după.
- Curăță des suprafețele cu care intri în contact.
În cazul în care o mamă a fost diagnosticată cu noul coronavirus, iar starea de sănătate îi permite, poate continua să alăpteze, respectând măsurile de prevenire a transmiterii virusului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca mamele suspecte de sau confirmate cu COVID-19 să inițieze sau să continue alăptarea, cu respectarea măsurilor de igienă, întrucât beneficiile laptelui matern pentru bebeluș depășesc cu mult riscul transmiterii infecției.
„Momentul când o mamă își ține copilul în brațe pentru prima dată vine, adesea, cu mari emoții și cu sentimentul că așa arată fericirea. De multe ori, însă, când vine vremea să plece din maternitate cu bebelușii pe care i-au adus pe lume, multe mame sunt copleșite. Îngrijirea nou-născutului și perioada de început a alăptării pot fi pline de provocări.
E foarte important pentru proaspetele mame să știe că pot afla de la specialiști răspunsuri la foarte multe dintre întrebările lor. O sursă de recomandări este Ghidul complet de alăptare – Sănătos la pieptul mamei , ce conține informații actuale și verificate, oferite de educatori perinatali și specialiști în sănătatea mamei și a copilului”, se afirmă în prezentarea lucrării.
„Prin proiectul Sănătos la pieptul mamei, continuăm demersurile pentru a asigura nou-născuților un start bun în viață. Alăptarea este esențială pentru starea de sănătate a copilului și pentru dezvoltarea sa emoțională, iar cercetările au arătat că rolul profesioniștilor locali din domeniul medical în informarea și susținerea mamelor este decisiv pentru promovarea și extinderea alăptării”, susţin reprezentanţii UNICEF.