Să curățăm Făgetul împreună!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, începând cu orele 10:00, CERT Transilvania dă startul unei acţiuni deosebit de ambiţioase: „o acțiune de ecologizare prin care ne dorim să curățăm tot Făgetul într-o zi!” Din cele cinci puncte de întâlnire, Platoul Sălicea, Pensiunea Roata, Sf. Ioan, Baza Unirea şi Vila Tuşa, toţi voluntarii înscrişi cu ajutorul formularului pus la dispoziţie şi aici vor primi mănuşi şi saci, urmând ca organizatorii să se ocupe de celelalte elemente de logistică şi de transportul gunoaielor la centrele de colectare. Echipa CERT Transilvania, împreună cu Salvamont Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Romsilva Cluj, te invită să facem din Făget o pădure curată.

#NePasă de Pădurea Făget! Rezultatul acțiunii de curățare a unei depozit ilegal de deșeuri de la marginea pădurii de către grupurile Alergatori incepatori Cluj, Runners Cluj și comunitatea Someșul nostru.

Interesul deosebit pentru Pădurea Făget nu poate fi contestat, acţiuni punctuale de curăţare având loc în mod continuu la marginea cartierului Mănăştur, cantităţi uriaşe de deşeuri fiind adunate de fiecare dată de către voluntari. Acţiunile de tipul #NePasă au fost dublate de obiceiul adoptat de a combina plimbarea / alergarea prin pădure cu adunarea gunoiului şi scoatere acestuia dintre copaci – #plogging. Chiar şi primaria clujeană a încercat cu puţin timp în urmă, într-o zi caniculară, un exerciţiu de imagine pretextând că au răspuns unei sesizări şi au făcut curat la marginea pădurii în zona LaTerenuri. Din nefericire, o mare parte din gunoiul adunat sub îndrumarea reprezentantului primăriei a rămas, după ce a fost pozat pentru pagina de facebook, în pădure.

Conform celor de la CERT Transilvania: „Pădurea Făget este în cea mai mare parte proprietate privată administrată de Romsilva. Ca să se asigure că nu se vor mai depozita ilegal gunoaie ar putea să o îngrădească și să interzică accesul. Pentru că folosim și noi această pădure putem să facem măcar atâta pentru ea și să o curățăm periodic. Dacă se pune problema că nu curățăm pentru că alții vor arunca gunoaie pe viitor, atunci nu se va schimba nimic. Una dintre marile probleme ale acestui lumi este că fiecare crede că este în responsabilitatea altcuiva să facă ceva.”

Locuitorii din zona Făget marchează locurile în care gunoiul agresează pădurea

Acţiunea de ecologizare este susţinută de mănăştureni, dar şi de Regia Naţionala a Pădurilor – Romsilva, Salvamont-Salvaspeo Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, TrashOut, «Alergători Începători Cluj», Runners Cluj și «Ture bici pentru toți – Cluj», companiile Celot, Nobila Casa, Auchan Romania, Renania, Amprenta Advertising.

În cadrul mai amplu al acţiunilor de intervenţie şi ecologizare, CERT Transilvania şi-a asumat administrarea aplicaţiei TrashOut pe zona Transilvaniei, o aplicaţie care permite raportarea în Harta Naţională a Deşeurilor a locurilor în care gunoaiele sunt prezente, urmând ca zonele identificate ca fiind poluate cu deşeuri să fie curăţate. Aplicaţia poate fi descărcată de pe acest link.

 

Linkuri utile:

Înscriere voluntar pentru ecologizare Făget:

Acțiune de ecologizare a pădurii Făget

Aplicaţia TrashOut:

http://www.trashout.ngo/

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin