Deși ne lăudăm cu programatori de top, suntem codași în UE la realizarea unei aplicații de urmărire și avertizare coronavirus pe mobile, după specificațiile Comisiei Europene.
Doar șase țări membre ale UE, între care și România, nu au anunțat încă o dată pentru lansarea unei aplicații pentru mobil pentru monitorizarea posibilelor contacte COVID-19, aplicație ce implică acordul utilizatorului pentru instalare și rulare.
Deschiderea granițelor interne ale UE ridică o mare problemă legată și de temerile răspândirii noului coronavirus.
Ca parte din strategia Uniunii, folosirea tehnologiei în oprirea pandemiei a devenit una din țintele de bază, eforturile Comisiei Europene concentrându-se și pe coordonarea, completarea și inițierea măsurilor din mediul digital, zonă în care media și telecomunicațiile au un rol vital.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, susţine că: „Pe măsură ce abordăm sezonul de călătorie, este important să ne asigurăm că europenii pot folosi aplicația din propria țară, oriunde călătoresc în UE. Aplicațiile de urmărire a contactelor pot fi utile pentru a limita răspândirea coronavirusului, mai ales ca parte a strategiilor naționale de ridicare a măsurilor de închisoare. „
Mai multe state din Uniunea Europeană încearcă să implementeze aplicații mobile prin care să monitorizeze contactul dintre persoane ca parte din strategia pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19. Pe lângă asta, unele state se gândesc să implementeze și aplicații care să verifice dacă o persoană prezintă simptome sau nu.
Deasemenea, şi Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides susţine: „Tehnologiile digitale sunt cruciale pentru a-și avertiza cetățenii cu privire la riscurile de infecție și a rupe lanțurile de transmitere pe măsură ce ne redeschidem societățile și economiile. Solicit cetățenilor noștri să le folosească, deoarece aceste tehnologii pot fi eficiente numai dacă avem o masă critică de utilizatori, cu interoperabilitatea aplicațiilor peste granițele UE. Securitatea datelor, drepturile fundamentale și protecția vieții private în aceste instrumente digitale nu vor fi negociabile. „
Cele mai avansate țări au deja și au pus în funcțiune aplicațiile, atât pentru iOS, cât și pentru Android, restul planificând lansarea aplicațiilor în următoarele luni. Totuși, este prea devreme pentru a evalua eficiența aplicațiilor de monitorizare a contactelor între persoane, chiar dacă la ele colaborează diverse agenții de sănătate și companii de IT, respectând indicațiile Comisiei Europene privitoare la protecția datelor și dreptul la viață privată a persoanelor.
Un element important la care se lucrează ține de folosirea aplicației în cazul călătoriilor interstatale, concedii sau tranzit, indiferent de țara unde a fost dezvoltată, astfel încât să fie securizată, funcțională și utilă, păstrând totodată anonimatul persoanelor care folosesc aplicația.
Doar două state au adoptat legi specifice care reglementează folosirea acestor aplicații, cele mai multe state considerând ca nefiind necesară o asemenea lege atâta vreme cât folosirea aplicației se bazează pe consimțământul fiecărui utilizator în parte.