”Revoluția fiscală” s-a blocat (și) la Cluj

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Degeaba vor clujenii să-și plătească online obligațiile fiscale către stat. Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (www.anaf.ro) este de mai bine de o săptămână în mentenanță. Adică nu funcționează, deși, zilnic, la nivel național câteva zeci de mii de oameni utilizează platforma ANAF.

Site-ul stă nefuncțional într-un moment extrem de prost pentru cetățeni, în condițiile în care peste 200.000 de contribuabili (la nivel național) trebuie să descarce și să completezedeclarația unică, abia aprobată de Guvern, care prevede inclusiv reducerile de 5 și 10% pentru cei care o depun online această declarație. Astfel, Guvernul a aprobat degeaba, joi 15 martie, ordonanța privind declarația unică, prin care acordă cu generozitate reduceri celor care o depun online și plătesc integral mai devreme de termen, deoarece măsura este blocată de însăși instituția statului colectoare de bani. Interesant este că ANAF a beneficiat de un credit de aproape 100 de milioane de dolari de la Banca Mondiala, tocmai pentru a reforma sistemul IT.

Suprinzător însă, ANAF a restituit cea mai mare parte a banilor, iar suma utilizată, aproximativ 23% (23.000.000 de dolari) din totalul alocat a fost cheltuit pe consultanță. Clujenii care ar fi putut să facă economie de timp și să nu piardă vremea la cozile de la ghișee sunt nevoiți, de mai bine de o săptămână, să accepte situația.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin