Printre blocurile gri, lumina vine de la parking

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Mănăşturul îşi îmbunătăţeşte an de an lista de „recorduri”. După cea mai mare ruină postdecembristă, clădirea spitalului de urgenţă de la Colina, cartierul se mândreşte acum cu cea mai frumoasă clădire nefolosită, iluminată pe toată durata întunericului. Parkingul Negoiu, pentru care primăria clujeană a avansat an de an noi termene de finalizare, poate fi admirat noapte de noapte de tot cartierul.

Luminile care ard la intensitate mărită pe toată durata nopţii pot fi văzute de la mare distanţă. „Nocturna” de care au parte mănăşturenii nu-şi află sensul, atâta vreme cât parkingul nu este dat în folosinţă. În plus, se pare că sistemul de iluminat dispune doar de senzori care detectează „venirea întunericului” şi aprind automat lumina în tot parkingul, neavând un sistem inteligent de senzori de mişcare care să declanşeze aprinderea luminii doar la nivelul şi pe durata deplasării autoturismelor sau persoanelor în interior.

Contractul pentru proiectarea și execuția parkingului a fost semnat în anul 2012 cu firmele Construdava și ICCO Emerg, care s-au asociat în vederea executării parkingului. Lucrările au început, efectiv, în toamna anului 2013; potrivit proiectului, costurile erau estimate la aproape 6,5 milioane de lei, iar termenul asumat pentru finalizare era luna septembrie 2015.

Viceprimarul Dan Tarcea explica, într-o intervenţie radiofonică, situaţia parkingului: „Am avut acordul de la ISU pentru partea de proiect; pentru darea în folosinţă a parkingului, cei de la ISU ne-au impus nişte condiţii noi, 90% le-am putut rezolva, mai sunt câteva care ţin de experţi care trebuie să vină şi să ne dea avize. Un termen estimat ar fi sfârşitul lunii martie, să putem în sfârşit să fim gata cu absolut tot. (…) Prima firmă care a contractat lucrarea nu a plătit proiectantul, acesta nu mai vrea să facă modificările necesare pentru că nu a fost plătit de către firma intrată în insolvenţă, noi nu am avut posibilitatea să plătim un alt proiectant şi de aici derivă aceste probleme”.

În răspunsul primit la solicitarea noastră, Biroul mass-media al primăriei ne-a transmis că „recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul Parking suprateran – str. Mehedinți – str. Negoiu a fost suspendată de către comisia întrunită în acest scop, deoarece sunt necesare anumite intervenții post-execuție, în vederea respectării cerințelor și exigențelor privind siguranța la foc și exploatare în general. Remedierile sunt în desfășurare, aproape de finalizare, iar la terminarea lor, comisia va decide dacă sunt întrunite condițiile de recepție.

Regulamentul de funcționare precum și modul de gestionare a locurilor de parcare se vor stabili după recepționarea obiectivului și transmiterea acestuia spre administrare Serviciului public de interes local pentru administrarea parcărilor.

Sistemul de iluminare este prevăzut cu senzori crepusculari și corpuri de tip LED. Până la recepția lucrărilor, consumul de energie electrică este plătit de către executantul lucrărilor SC ICCO ENERG SRL”.

„Locurile de parcare din parkingul Negoiu, vor fi atribuite după darea acestuia în administrarea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, prin HCL, alocarea acestora realizându-se în conformitate cu HCL 25/2010, cu modificări şi completări, prioritari fiind cetăţenii care au avut abonament de parcare sau garaj pe amplasamentul actualului parking”.

În aşteptarea deschiderii acestui obiectiv, zona străzii Mehedinţi rămâne cu cele mai ciudate locuri de parcare şi cu cele mai multe (foste) spaţii verzi „dotate” cu maşini parcate.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin