Popas La Terenuri – întâlnire cu locuitorii cartierului pe tema soluţiilor pentru un echilibru energetic în locuinţe

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Cetăţenii cartierului Mănăştur sunt invitaţi de joi, 4 iulie, până dumninică, 7 iulie 2024, la prima întâlnire organizată în cadrul proiectului Net Zero Caravan. În zona bazei sportive La Terenuri vor avea loc o serie de activităţi, atât recreative, cât şi informative, legate de găsirea unor soluţii energetice pentru aglomerările de locuinţe de mari dimensiuni, în contextul schimbărilor climatice.

„Net Zero Caravan are misiunea de a stabili contactul direct între cetățenii cartierului și preocupările și cercetările întreprinse de partenerii acestui proiect. În cadrul a patru etape (sau popasuri, cum le-am numit noi) vom crea tabere temporare, în care comunitatea cartierului să vină să se cunoască, să afle informații noi și să participe activ. În fiecare dintre aceste popasuri vom rămâne căte patru zile la dispoziția publicului larg. Sesiunile de prezentări, workshopurile și dezbaterile din jurul necesității adaptării la schimbările climatice vor fi însoțite de spectacole și ateliere pentru copii, de o atmosferă relaxantă, specifică Sufrageriei Urbane”, a transmis Dan Clinci, cel care prin Urbannect va conduce această caravană.

Neutralitatea climatică înseamnă a nu emite în atmosferă decât un volum optim de gaze cu efect de seră care să poată fi absorbit de natură, și anume de păduri, de oceane și de sol.

Un echilibru net de emisii zero este atins atunci când cantitatea de gaze cu efect de sera, eliberată în atmosferă este neutralizată. Acest lucru se poate realiza prin captarea carbonului, adică prin eliminarea carbonului din atmosferă, sau prin măsuri de compensare, care implică de obicei sprijinirea proiectelor orientate spre climă.

Noi, în calitate de consumatori, ne putem reduce amprenta asupra mediului prin comportamentul și alegerile noastre.

Producția și utilizarea energiei sunt în prezent responsabile pentru 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Face parte din fiecare aspect al vieții noastre, de la pereții și ferestrele noastre și la aparatele noastre electrice până la modul în care călătorim și metodele de producție. De exemplu, clădirile noastre ar trebui renovate, pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, iar modurile în care călătorim – pe drum, aer și mare – trebuie să devină drastic mai ecologice.

Trecerea la o societate și o economie cu emisii zero reprezintă atât o provocare urgentă, având în vedere numărul tot mai mare de fenomene meteorologice extreme, cât și o ocazie de a crea noi locuri de muncă și oportunități economice.

Tranziția verde este, de asemenea, un pas necesar în direcția reducerii dependențelor energetice ale UE. Înlocuirea combustibililor fosili cu forme de energie mai curate va reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, dar și dependența acesteia de gazele din Rusia.

Mecanismul prin care UE îşi propune ajungerea la neutralitate climatică îşi propune şi susţinerea oamenilor și comunităților cele mai vulnerabile la tranziție: facilitează oportunitățile de angajare și oferă recalificare, îmbunătățind în același timp locuințele eficiente din punct de vedere energetic și combaterea sărăciei energetice.

Mai multe date despre politicile UE legate de neutralitatea climatică găsiţi şi pe pagina web dedicată acestui subiect.

Proiectul NetZeroCities este finanțat din H2020 Research and Innovation Programme under grand agreement nr. 101036519.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin