Persoanele fizice nu scapă de cozi ca să-și plătească ”obligațiile”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Revoluția fiscală i-a încurcat rău de tot, atât pe contabili, cât și pe contribuabilii persoane fizice. Marți, 20 februarie, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Oana Iacob, a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă, că autoritățile vor prezenta un proiect privind ”Declarația 600” până la data de 15 aprilie. În acest moment se are în vedere simplificarea sistemului de declarare și plată.

”Se află în lucru un mecanism care are în vedere o simplificare a sistemului de declarare și plată a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice. După finalizarea mecanismului, noul proiect va face obiectul unei dezbateri publice. Toată procedura va fi finalizată până pe 15 aprilie”, a dat asigurăriOana Iacob.

Tot marți, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Tudor, a adăugat că persoanele fizice vor avea un singur formular de completat.

”Sperăm să fie un formular inteligent. Nu știu dacă vom reuși tehnic să avem o aplicație așa cum ne-o dorim”, a explicat Tudor.

În formula actuală contribuabilii persoane fizice trebuie să urmeze vechiul traseu pentru a-și achita obligațiile fiscale – statul la două cozi. Prima pentru a obține foaia de vărsământ, apoi a doua coadă, de obicei cea mai obositoare, cea de la Trezorerie, unde se achită efectiv sumele datorate.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin