Palatul Rhédey -crâmpeie de istorie în imagini

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Palatul Rhédey se află în Piaţa Unirii, la numărul 9, mărginind intersecţia pe care aceasta o formează cu strada Napoca. Edificiul poartă numele familiei nobiliare care l-a cumpărat pe la începutul secolului al XVIII-lea.

La cumpăna dintre secolul al XV-lea şi al XVI-lea, pe locul actualului Palat Rhédey, se aflau patru case aparţinând patricienilor clujeni. Pe terenul acelor case s-a ridicat Palatul Rhédey, construit în stil eclectic. În epoca construcţiei palatului, actuala stradă Napoca se numea uliţa Fânului, întrucât din zona Complexului „Hasdeu” şi până aproape de Mănăştur se întindeau Fânaţele Clujului.

Palatul Rhédey, în secolul al XIX-lea; în dreapta, obeliscul Carolina și clădirile care au fost demolate cu ocazia sistematizării pieței

Prin sala de bal aflată în interiorul clădirii, Palatul Rhédey îşi leagă numele şi de istoria teatrului maghiar din Transilvania.

Hotelul „New-York” și Palatul Rhédey

O placă comemorativă amplasată pe aripa sudică a palatului în anul 1892, aminteşte că în acest loc s-a aflat o primă instituţie maghiară de teatru din Cluj, care a luat fiinţă la 17 noiembrie 1792.

Blazonul Sarei și placa comemorativă

Placa este așezată între ferestrele etajului întâi, ale corpului de clădire atașat palatului, aflat la strada Napoca.

Fațada sudică a Palatului Rhédey cu placa memorială, pe vechea stradă Jókai Mór

Placa memorială de la etajul întâi

În anii 1680-1690, clădirea a aparținut aristocratul László Székely, care a cumpărat-o. Soţia lui, Sara de Buluşd, era fiica unui boier din Moldova. La iniţiativa Sarei şi sub directa ei supraveghere, în 1698, clădirea a fost refăcută. Dincolo de primul gang de acces de pe strada Napoca, pe partea stângă, într-o firidă din curtea interioară a palatului, se păstrează şi azi blazonul Sarei.

Firida din curtea interioară, unde se află blazonul Sarei

Pe fațada imobilului, dinspre Piața Unirii – marcându-i extremitățile –, se găsesc blazoanele familiei Rhédey, purtând iniţialele RJ, precum şi semnul coroanei de nobil, cu nouă perle, corespunzătoare rangului de „conte”. A mai existat încă un blazon pe peretele clădirii, distrus prin deceniul al şaselea al secolului al XX-lea, blazon refăcut cu ocazia renovării clădirii.

Blazoanele care marchează extremitățile fațadei estice

Una dintre celebrele locatare ale Palatul Rhédey a fost Claudia Rhedey de Kis-Rhede, care este stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Claudia Rhedey de Kis-Rhede era fiica contelui Ladislau Rhedey de Kis-Rhede şi a baronesei Agnes Inczedi. Ea şi-a petrecut o mare parte a adolescenţei în Palatul Rhedey. Se spune că la un bal Claudia l-a cunoscut pe ducele Alexander de Wurtemberg, fiul lui Louis von Wutemberg. Cei doi tineri s-au plăcut şi au decis să se încheie o căsătorie morganatică, dar tatăl Claudiei s-a opus.

Claudia Rhedey de Kis-Rhede

După moartea lui, survenită în 1835, Claudia s-a căsătorit cu Alexander de Wurtemberg, devenind contesă de Hohenstein. Din căsătoria lor au rezultat trei copii: Claudine, Amalie şi Francis, care – urmare a regulilor căsătoriei morganatice – au moştenit doar titlul mamei, neavând niciun drept asupra titlului şi moştenirii tatălui lor. Claudia a decedat la doar 29 de ani, în condiţii incerte. Potrivit unor surse, Claudia – însărcinată cu cel de-al patrulea copil – s-ar fi dus să-şi viziteze soţul la Graz, în Austria. Dificultatea drumului ar fi obosit-o peste măsură, declanşând naşterea prematură, iar sângerarea abundentă care ar fi urmat i-ar fi cauzat decesul. Alte surse susţin ipoteza unui accident de călătorie suferit în Germania. Ultima dorinţă a Claudiei a fost aceea de a fi înmormântată la Sângeorgiu de Pădure, localitate în care s-a născut.

Palatele Rhédey, Jósika și Wass (dreapta) la început de secol XX

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin