O șansă pentru tinerii din Moldova, o oportunitate pentru mediul academic clujean

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Săptămâna trecută, în data de 14 iulie 2021, a avut loc ceremonia de semnare oficială a protocolului de colaborare între Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj și Digital Park, din Chișinău, în cadrul Forumului Economic – Oportunități de a investi în Republica Moldova și România, organizat de StarNet și Digital Park la Chișinău.

Pe scurt, cooperarea vizează proiecte comune în domeniile antreprenoriat și educație, pentru promovarea activităților de afaceri în rândul tinerilor, vizite de studiu și practică. Tinerii din Republica Moldova vor putea utiliza platforma Digital Park pentru a se înscrie la UBB. În etapa următoare, platforma va găzdui cursuri, seminarii, conferințe organizate de reprezentanții UBB. Astfel, tinerii vor putea studia acasă, în Chișinău, și vor obține diplome de la una dintre cele mai prestigioase universități din Europa.

Alexandru Machedon, fondator StarNet și Digital Park

În cadrul Forumului economic, Alexandru Machedon, fondator StarNet și Digital Park, a atras atenția că nimic nu se poate face fără o rețea de internet de mare viteză, fără oameni calificați și rezolvarea multor altor probleme care țin de continuarea dezvoltării economice. 

În prezent, ca urmare a eforturilor companiei StarNet, Republica Moldova se situează pe un onorant loc 8 mondial în ceea ce privește calitatea serviciilor de internet – transmisii de date. Pasul firesc, realizarea unui ecosistem digital unic în Republica Moldova, un centru de business și inovare. Denumit Digital Park, acesta este acum locul unde companii locale și internaționale pot genera start-up-uri și dezvolta, pe baza ideilor noi, afaceri care să ofere locuri de muncă și să aducă plus valoare în economia locală. 

Acest ecosistem digital, adaptat activităților ce implică inteligența artificială, proiectare 3D sau arhitectură, pune la dispoziția celor ce vor să se dezvolte în industria IT, un spațiu de peste 10.000 mp, parte dintr-o investiție totală de 50 milioane de euro. Se face, astfel, un pas important pentru dezvoltarea republicii, o oportunitate pentru dezvoltarea relațiilor economice cu statele UE și SUA. 

Ca o completare a acestei investiții, semnarea acordului dintre Digital Park și UBB vine să acopere nevoia de know-how, să ofere un transfer de cunoștințe dinspre cea mai bine cotată universitate din România spre acest pol de dezvoltare și performanță. Acest schimb de experiență va duce cu siguranță la creșterea valorii elementului uman, a tinerilor absolvenți din universitățile Republicii Moldova.

Alexandra Muțiu, prorector UBB Cluj, România

În completare, Alexandra Muțiu, prorector al UBB, a arătat disponibilitatea universității clujene de a colabora cu această țară liberă, ce are capacitatea și resurse pentru a-și realiza visele. Primul pas a fost construirea unui parteneriat prin realizarea unui protocol între FSEGA, cea mai mare facultate din cadrul UBB, și ”cel mai revoluționar ecosistem IT din Moldova”. Acest pas este o șansă pentru cei care vor să-și pună resursele împreună pentru dezvoltare și depășirea ideilor învechite, generate de individualism, pentru cei care țin cont de dinamica actuală și tind spre dezvoltare pe termen lung. Asocierea resurselor poate duce astfel mai sus ambele părți implicate. Având în plus premisele celei mai ușoare comunicări interstatale, se va atinge interesul comun ca studentul pregătit să rămână și să participe în țara sa la dezvoltarea și transformarea viselor în realitate. 

Diversificarea în plan economic și capacitatea de inovare, îmbinarea de succes între mediul de business, universitate, mediul non-profit, îndreptarea atenției spre educație digitală la toate nivelurile înspre domeniile pe care le putem considera de succes în viitor, punerea în comun a cunoștințelor și resurselor economice și umane vor duce la realizări și creșteri pe care fiecare individual nu le poate atinge.

Așa cum a fost programat, în cadrul Forumului, au avut loc mai multe întâlniri între oamenii de afaceri din România și reprezentanți ai mediului de business și IT din Republica Moldova, precum și întâlniri între membrii comunității academice din cele două țări. 

Platforma Digital Park a reunit reprezentanții universităților din Republica Moldova și România într-o discuție de stabilire a parteneriatelor, proiectelor și priorităților comune, pentru ca educația universitară să răspundă nevoilor și provocărilor societății actuale.

Evenimentul a facilitat cunoașterea pieței din Republica Moldova și parteneriate universitare și de business pentru încurajarea transferului tehnologic dinspre mediul universitar spre cel de business. La nivel academic, Reprezentanții Universității de Stat din Moldova, Universității Tehnice din Moldova, Academiei de Studii Economice și Universității Libere Internaționale din Moldova au discutat la aceeași masă cu reprezentanții UBB.

Aurelia Salicov, director general Digital Park

Din poziția de director general Digital Park, Aurelia Salicov a subliniat că acest ecosistem digital unic este dedicat în special tinerilor din republică care vor și pot să lucreze la proiecte importante în IT, în industria creativă, obținând astfel beneficii materiale care să-i motiveze să continue munca în acest loc.

Aflat în prima fază de dezvoltare, Digital Park oferă spații de birouri, de coworking, săli pentru conferințe și evenimente, un generos spațiu verde și de relaxare, toată infrastructura necesară companiilor și rezidenților pentru a-și desfășura activitatea și pentru a organiza diverse evenimente. Alături de componenta de business, în acest ecosistem se regăsește componenta educațională, aici se derulează deja diferite proiecte, asocieri și parteneriate ce vor aduce o creștere la nivel profesional a tinerilor din Moldova. Activitățile derulate în Digital Park se pot bucura de facilitățile oferite sectorului IT: un impozit unic de 7% pentru companiile înregistrate în parcul virtual, IT VISA – un mijloc facil de a importa specialiști din afara republicii pentru a lucra în Moldova, o infrastructură IT bine structurată etc. 

Răzvan Valentin Mustață, decan FSEGA UBB Cluj, România

Semnatar al acestui acord de colaborare, Răzvan Mustață, decan FSEGA, UBB, a ținut să precizeze: Ne-am propus să fim mai aproape de comunități, să acordăm un sprijin și să lăsăm o amprentă importantă acolo unde suntem, să dezvoltăm nivelul de educație și de cunoaștere care există. Împreună cu DigitalPark ne propunem să creăm un model de AcademyBusiness, un model care să poată fi preluat de oricine dorește să își aducă o contribuție în societate. 

Evenimentul, transmis în direct de Via Cluj Tv, a reunit reprezentanți ai mediului de business din România și din Republica Moldova, organizații patronale, autorități publice, cadre universitare și jurnaliști din cele două state.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin