„Nu îi lăsa să le ucidă mama!” – campanie pentru salvarea ursoaicei cu pui

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În urmă cu două zile organizaţia Agent Green atrăgea atenţia că o ursoaică cu pui va fi ucisă. Decizia ar avea la bază o ştire trunchiată răspândită în toată ţara cu ajutorul instigatorilor. Partea din ştire pentru care Ministerului Mediului i se solicită să autorizeze uciderea unei ursoaice cu pui spune că: „Un bărbat de 35 de ani din Harghita a fost omorât de o ursoaică fioroasă și a lăsat orfani 2 copii”.

Însă, după declaraţia Biroului de presă a IPJ Harghita, citată de Agent Green, victima a comis mai multe greşeli, agresând inutil ursoaica:

„Din cercetări rezultă că ei s-ar fi oprit într-o zonă, la 1.5 km distanţă de satul Crişeni, ar fi coborât din căruţă, iar la circa 15 metri de locul unde s-au oprit, victima a găsit bârlogul unui animal sălbatic. (…) şi ar fi aruncat cu bucăţi de material lemnos şi alte obiecte în direcţia bârlogului (…) şi văzând că nu se întâmplă nimic, s-a îndreptat spre bârlog, moment în care a fost întâmpinat de urs şi s-a întâmplat tragedia”, a declarat Incze Miklos, de la Biroul de Presă al IPJ Harghita.

Directorul Asociaţiei de Vânătoare din Cristuru Secuiesc, Fazakas Attila, citat de hotnews, confirmă acţiunea provocatoare a victimei: „Săracul, nu a respectat regulile, fiind gonaci, a fost şi puţin pilit, am înţeles, şi mai îndrăzneţ, că el umblă la vânătoare şi s-a întâlnit de mai multe ori cu ursul şi nu a luat în considerare că ăsta e un pericol foarte mare”

La apelul celor de la Agent Green a răspuns şi organizaţia Animals International România, care solicită luarea unor măsuri de protejare a animalelor şi reducerea intervenţiei umane în habitatul natural:

„Scrie ACUM un email Ministerului Mediului si solicită să nu autorizeze uciderea ursoaicei cu pui! Ideea uciderii a apărut după ce un bărbat din Harghita a comis multiple greșeli fatale inutile. A lăsa ursuleții orfani nu este o soluție!
Această situație nu merită răzbunare. Cere acum Ministerului Mediului să nu recurgă la a ucide ursoaica. Scrie e-mail către: comunicare@mmediu.ro și / sau srp@mmediu.ro”

Ţara noastră se confruntă în ultimii ani cu un adevărat război mediatic între cei ce şi-au propus să apere şi să protejeze ursul carpatin şi lobby-ul agresiv al celor ce-şi doresc obţinerea de trofee de pe urma uciderii acestui animal.

Modelul scrisorii pus la dispoziţie de organizaţia ANIMALS INTERNATIONAL  ROMANIA:

«Către Ministerul Mediului,

Vă solicit să nu autorizați uciderea ursoacei cu pui din apropierea satului Crișeni, județul Harghita. Dacă sunt luate în calcul toate împrejurările tragicului eveniment, atunci se constată că a fost o greșeală umană, pentru care ursoaica nu trebuie să plătească cu viața sa.
Poliția și șeful fondului de vânătoare au stabilit deja că persoana care a decedat era sub influența băuturilor alcoolice, și că s-a apropiat voit de bârlogul ursoaicei,

Vă rog să luați decizia rațională și corectă în acest caz!

Cu respect,………….»

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin