În fiecare an, începând din 1970, ziua de 22 aprilie e dedicată Pământului, fiind marcată ziua în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Nici mănăşturenii nu au uitat de semnificaţia Zilei Internaţionale a Pământului. Adunaţi în jurul grupului #NePasă de pe facebook, au pornit din Baza Sportivă Unirea şi au luat la pas pădurea de la marginea cartierului.
„Am sărbătorit Ziua Pământului ecologizând o bucățică de pădure din zona Bazei Sportive Unirea și împărțind saci donați de Natura Transilvaniei și mănuși donate de CERT Transilvania tuturor celor care plecau în plimbare în pădure și doreau să sărbătorească la fel ca și noi. Unii dintre ei chiar au rezonat cu mesajele pe care intenționam să le punem prin pădure (donate de Adina Ochiș) și au vrut să transmită asta 🙂
Mulțumim și celorlalți bicicliști, alergători și oameni inimoși care ne-au ajutat, făcând #plogging (eco-friendly workout)”, Mona Varga.
Rezultatul? Oameni frumoşi care şi-au împărţit plimbarea curăţind gunoiul aruncat în pădure, alergători care s-au oprit şi au ales să pună mâna pe sacii de gunoi, familii care şi-au arătat puterea participând împreună la această acţiune de ecologizare. Imagini şi explicaţii vă sunt oferite ca exemplu de implicare în albumul, postat pe facebook, „Sărbătorind Ziua Planetei Pământ 2018”.
Grupul #NePasa are la activ şi acţiunea de ecologizarea din luna februarie, în urma căreia au încărcat o remorcă de gunoi colectat selectiv în saci ce au fost predaţi spre reciclare. Voluntarii mănăştureni se mândresc cu iniţiativele şi rezultatele acţiunilor lor, încurajând în acelaşi timp lumea să le preia exemplul.
Grupul este deschis tuturor celor care au idei şi vor să organizeze sau să participe la acţiuni de ecologizare pentru un oraş mai curat, mai verde.
De Ziua Internaţională a Pământului Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj împreună cu Asociația „Natura 2000 Trascău” au organizat în Rezervația Naturală Cheile Turzii o amplă acțiune de ecologizare a traseului deschis turiștilor, adunând peste 50 de saci cu deșeuri, majoritatea aduse de viiturile pârâului Hășdate, dar și, o parte, lăsate de turiștii vizitatori.
Cei prezenți au montat un baraj provizoriu, împotriva deșeurilor plutitoare, în dorinţa de a împiedica deșeurile care plutesc pe luciul apei să mai intre în rezervație.