Mișcarea ca un tot unitar, în viziunea lui Claudiu Man

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Claudiu Man, de la kinetoterapeut la scriitor, de la sportiv practicant la antrenor şi „reparator” al sportivilor. Numele lui Claudiu Man este tot mai des asociat cu recuperarea fizică după o accidentare, povestea lui fiind deja cunoscută (link aici). Dar, povestea nu se opreşte aici. La recuperarea sportivilor a adăugat şi pregătirea fizică a acestora (TRX), iar acum ne „serveşte” o porţie generoasă de informaţii legate de corpul uman şi repararea acestuia. Volumul ”COMPLETE MOVEMENT”, apărut la Editura Arcadia Media în condiții grafice excepționale, a fost lansat weekendul trecut în fața unui numeros public.

Pe site-ul de prezentare, noua apariţie editorială e clar definită: „Cartea COMPLETE MOVEMENT de Claudiu Man îți prezintă mișcarea ca pe un tot unitar, definit de regulile fizicii, chimiei și matematicii”.

Reporter: Claudiu Man, instructor sau scriitor? De ce era necesară această carte?

Claudiu Man: Kinetoterapeut. De ce? Pentru că atât kinetoterapia, cât și partea de pregătire fizică au un lucru în comun: mișcarea. Scriitor? Departe gândul de a mă considera unul! Prin cartea pe care am scris-o, doresc doar să împărtășesc cunoștințele mele, folosind un limbaj foarte accesibil tuturor celor ce nu se află în domeniile în care activez.

Consider necesară această carte tuturor celor care vor să înțeleagă mișcarea, însă o explic așa cum o văd eu. În natură, totul e matematică, fizică și chimie, la fel fiind și corpul nostru. Printr-o biomecanică nealterată, corpul ne va fi precum un templu pe tot parcursul vieții, de noi depinde ca acest angrenaj complex să ne găzduiască fără dureri pe parcursul vieții.

– Cum e structurată lucrarea, putem vorbi de această carte ca despre un ghid, un instrument de lucru?

Claudiu Man: Complete Movement se vrea a fi atât un instrument de lucru pentru cei din domeniu, cât și un îndrumător complex despre cum funcționăm ca un tot unitar pentru ceilalți, fie ei simpli iubitori de mișcare, sportivi profesioniști sau indivizi curioși din fire. Capitolul “Cum Funcționează Complete Movement” explică foarte limpede ceea ce vreau să transmit despre acest tot unitar pe care îl reprezintă corpul nostru.

– Spui în cartea ta că „plimbările prin natură, căţăratul în copacul din spatele blocului sau mersul târâş prin iarbă au fost înlocuite de tehnologie şi de lumea virtuală”. Practic, indiferent de natura sportivă a individului, suntem cu toţii tot mai sedentari. Găsim o soluţie în această carte, este Complete Movement o rezolvare favorabilă?

Claudiu Man: Chiar cred că această carte, Complete Movement, va fi pentru mulți dintre cititorii ei un ceas deșteptător! Trăim într-o lume sedentară, corpul nostru adaptându-se permanent la ”noul” zilelor noastre. Prin această adaptare, calitatea biomecanică a corpului nostru se alterează. Redescoperindu-ne pe noi și regăsind tiparele în care am fost creați, vom redescoperi de fapt mișcarea, cea de care am fost privați în această epocă, paradoxal, una a vitezei.

– Un lucru apreciat de către cei care trec pragul cabinetului tău e modul în care reuşeşti să-i faci să înţeleagă ce se întâmplă cu corpul lor, modul în care le explici noţiuni profesionale, tehnice, într-un limbaj simplu, explicit. Am regăsit acest lucru şi în rândurile cărţii, chiar şi fraze care m-au făcut să zâmbesc, aş fi râs chiar, dacă nu erau lucruri serioase aduse în discuţie. Cu acest limbaj popular folosit în cartea Complete Movement mai este lucrarea adresată specialiştilor, celor ce caută să-şi extindă cunoştinţele din domeniul kinetoterapiei?

Claudiu Man: Cred ca simplitatea cu care expun ceea ce am învățat, la rândul meu, citind, îi va ajuta și pe alți colegi să progreseze lecturând această lucrare. Totodată, sper că specialiștii din domeniu vor aprecia felul în care am ales să pun la dispoziția lor o parte din bibliografia datorită căreia am reușit să mă dezvolt ca terapeut. Sunt un om care iubește felul în care mișcarea poate deveni medicamentul perfect al zilelor noastre, de aceea cred că specialiștii din domeniu vor aprecia acest proiect, Complete Movement.

– Ce urmează după acest volum?

Claudiu Man: Nu cred că mă voi opri din a scrie, vor urma și alte cărți. De asemenea, vreau să dezvolt o comunitate în jurul site-ului www.completemovement.ro, sunt convins că aceasta va crește odată cu numărul de cititori, precum și cu cei ce vor participa la workshop-urile pe care l-am pregătit în cadrul proiectului Complete Movement.

– Ce sunt mai exact aceste workshop-uri, ce urmăresc ele?

– Prin aceste workshop-uri mi-am propus să “hrănesc” creierele participanților cu informații pe care le-am acumulat în ani de studiu și practică, dezvoltând această filosofie proprie legată de felul în care putem ajuta corpul să se readapteze la ”designul” inițial, cel cu care a fost creat. Workshop-urile se întind pe durata a trei zile, accentul fiind pus pe practică. Toți participanții vor primi, pe lângă informațiile consistente, câte un kit ce conține materiale necesare punerii în practică a tehnicilor descrise în cartea Complete Movement, precum și un caiet al cursantului, pentru a ușura transferul de informații.

Sunt extrem de bucuros că primul Workshop are deja toate locurile ocupate, cererea a fost mare, astfel că în scurt timp vom anunța datele pentru cel de-al doilea.

Cartea ”COMPLETE MOVEMENT” a kinetoterapeutului Claudiu Man poate fi comandată de pe site-ul www.completemovement.ro.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin