Manifestări dedicate Zilei Armatei României

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la victoria ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.
La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
– 24 – 25 octombrie, organizarea a două marşuri pe itinerariile: Supuru de Sus/ Supuru de Jos – Acâş – Carei şi Tătăreşti – Ruseni – Carei.
25 octombrie, ora 11.00, ceremonie militară şi religioasă la Ansamblul Monumental Glorie Ostaşului Român;

imagini de la antrenamentul desfăşurat astăzi

* ceremonia militară de mâine prilejuită de Ziua Armatei României va putea fi urmărită în direct pe pagina de facebook a Ministerului Apărării

– 25 octombrie, ora 13.00, exerciţii demonstrative, expoziţii şi spectacol cultural, în Parcul Karoly, din Carei.
La Cluj-Napoca, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
– 25 octombrie, ora 9.00, în Piaţa Avram Iancu, la Monumentul „Glorie Ostaşului Român”, ceremonie de depuneri de coroane de flori. Detaşamentul de onoare constituit din militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” va fi format din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, ai Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca şi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj.

Cu același prilej, vor fi organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina. La Rossoşka, regiunea Volgograd din Federaţia Rusă, va avea loc ceremonia de reînhumare a militarilor români căzuţi în luptele de la Stalingrad. O altă ceremonie militară de depuneri de coroane de flori se va desfăşura la Cimitirul Eroilor Români din Rakoskersztur, Budapesta, pe 25 octombrie.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin