Istoria tiparului şi jertfele tipografilor au fost adunate într-un nou volum semnat Ioan Ciorca

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Tipografia Ardealul din Cluj-Napoca va găzdui luni, de la ora 13:00, prezentarea celei mai recente lucrări apărute sub semnătura neobositului scriitor mănăşturean Ioan Ciorca. Volumul realizat în memoria Revoltei tipografilor din 1918 se vrea a fi o „Scurtă istorie tipografică şi a mişcării sindicale”, atent detaliată şi bogat ilustrată.

„Evenimentele petrecute și idealurile care le-au determinat sunt trecute într-un con de umbră și pier sub vălul de uitare al timpului. Se pare că așa s-a întâmplat și cu cele petrecute cu un secol în urmă – în data de 13 decembrie 1918 –, când, pentru un trai mai bun, tipografii bucureșteni au declanșat greva generală soldată cu zeci de morți și sute de răniți. Amintirea acțiunii lor de protest s-a păstrat vie în memoria publică românească circa șapte decenii. Un monument – ridicat pe locul în care tipografii s-au ciocnit cu forțele de represiune – a fost menit să țină vie amintirea jertfei lor. La scurtă vreme după evenimentele din 1989, „cineva” a dorit ca amintirea lor să fie „ștearsă”, urmărindu-se, probabil, ca exemplul lor să nu mai fie urmat și de alții, nemulțumiți de „minunatul trai bun” rămas doar la nivel declarativ în ultimele trei decenii. Astfel, „perimatul și anacronicul” monument de secol XX a fost demolat pentru a face loc unei clădiri moderne de început de secol XXI, menită a găzdui sediul unui hotel și a mai „reteza” o „ancoră” a trecutului”, susţine autorul lucrării.

„Ioan Ciorca, ne oferă un prilej de rară emoţie de a trece în revistă momentele cele mai importante din istoria tiparului, dar mai ales cele din istoria tiparului românesc. Cartea de faţă este închinată memoriei muncitorilor tipografi căzuţi la Bucureşti în data de 13 decembrie 1918, cu prilejul unei greve de protest pentru obţinerea unor drepturi la o viaţă mai bună. Emoţionantă este solidaritatea unor oameni de cultură ai epocii cu aceşti tipografi, protestul făcut de mari conştiinţe ale vremii, precum Ion Slavici, Gala Galaction, Nicolae Tonitza”, completează prezentarea istoricul Vasile LECHINŢAN.

Gazda evenimentului, Mircea Giurgiu, se alătură celor care au sprijinit realizarea acestei cărţi spunând: „autorul acestei cărţi arată importanţa Clujului în dezvoltarea tiparului, în diverse perioade şi prezintă o serie de aspecte esenţiale legate de tipografi, pentru care îi mulțumim. Lucrătorii tipografi au luptat mereu pentru drepturile şi interesele breslei, dovadă sunt şi jertfele tipografilor în momente critice, unii dintre salariaţii tipografi şi-au pierdut viaţa în sângeroasele evenimente. În aceste momente, când ne gândim la cei căzuţi pentru a apăra drepturile tipografilor, este imperativ a-l aminti pe fostul nostru coleg tipograf – câştigătorul mai multor ediţii a Concursului Naţional Profesional „Cartea de Aur” –, Ioan Chira, ucis la 21 decembrie 1989, în timpul revoluţiei”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin