Insecte periculoase în jurul nostru: dezinsecţie şi intervenţie, în caz de infectare

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În urma contractului de delegare a gestiunii serviciului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, societatea CORAL IMPEX efectuează în această lună o acţiune de combatere a ţânţarilor, atât a celor aflaţi în stadiul de larvă, cât şi a adulţilor.

Produsele folosite în acțiunea de dezinsecție sunt K”OTHRINE PROFI EC 250, substanță pentru combaterea adulților, inclusiv a speciei Aedes Albopictus, responsabilă pentru răspândirea virusului Zika, și VECTOBAC WG – produs insecticid, special conceput pentru combaterea țânțarilor aflați în stadiul de larvă. În caz de ingerare accidentală, antidotul este vitamina K1 și se găsește la Spitalul de Urgență Cluj.

Dacă înțepătură de țânțar este asociată cu semne și simptome importante, precum febra, dureri de cap severe, nevralgii, greață și vărsături, se recomandă consultarea de urgență a medicului. Tratamentul înțepăturilor de țânțari presupune curățarea delicată a zonei cu apă și săpun. Se recomandă evitarea frecării zonei (risc de infecție) și aplicarea de creme sau loțiuni cu efect calmant. Sucul de Aloe Vera este considerat a fi un bun remediu la domiciliu, favorizând calmarea simptomelor și formarea unui strat protector, care reduce riscul de infecție.

O altă problemă în această perioadă este dată de posibilitatea întâlnirii căpuşelor, în special în zonele cu iarbă înaltă. Chiar dacă o parte din căpuşe nu transmit boli, există însă cazuri de transmitere a bolii Lyme sau a unei forme de menigoencefalită. De obicei, după îndepărtarea totală a insectei şi dezinfectarea zonei nu sunt necesare măsuri suplimentare. Tudor Ciuhodaru,  coordonatorul Unității de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţe “Sfântul Ioan” din Iași,  apelează la reţele sociale pentru a transmite indicaţii legate de eliminarea acestui parazit:

Cum extrageţi căpuşa. Pas cu pas:

  1. Căutaţi o pensetă.
  2. Dezinfectaţi pielea.
  3. Prindeţi capuşa cât mai aproape de locul unde iese din piele. (Nu strângeţi căpuşa!)
  4. Trageţi vertical încet şi ferm. (Nu smulgeţi – se rupe şi pot rămâne fragmente sub piele)
  5. Dezinfectaţi şi pansaţi locul unde a fost căpuşa.

Atenţie:
1. Capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie cât mai urgentă.
2. Prezentaţi-vă cât mai rapid la medic după ce aţi constatat că aţi fost înţepat de căpuşe.
3. Astfel extragerea e corectă şi completă.
4. Veţi primi eventual antibiotice pentru profilaxia bolii Lyme.
5. Ţineţi minte data la care a fost extrasă capuşa.

  • Nu folosiţi vaselină, fosfor, căldura sau flacăra unei brichete sau alte metode experimentale. Sunt ineficiente pentru a o îndepărta şi vă puteţi provoca şi alte leziuni.
  • Nu strângeţi căpuşa cu penseta sau degetele pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.
  • Nu smulgeţi – se rupe şi pot rămâne fragmente sub piele (de regulă se detaşează corpul de cap; capul rămâne ataşat în piele sau chiar poate pătrunde şi mai adânc) -ce pot duce la complicaţii septice”.

O descriere amănunţită a reacţiilor cauzate de muşcătura căpuşelor şi măsuri utile de prevenţie găsiţi şi pe sfatulmedicului.ro

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin