Ghid pentru identificarea conținutului înșelător și a tehnicilor de dezinformare din mediul online

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Cine creează, produce sau distribuie dezinformare? De ce este produsă și distribuită dezinformarea? – acestea sunt întrebările principale la care ghidul oferit de platforma eurocomunicare.ro caută să ne ofere răspunsuri. În acelaşi timp, aflăm cum să recunoaștem dezinformarea, cum să evaluăm credibilitatea informației și cum să combatem această formă toxică de comunicare.

Ghidul complet poate fi consultat şi descărcat direct de pe pagina eurocomunicare.ro

„Internetul, noile media și social media, alături de mesageria instant sunt canale și mijloace de comunicare prin care este facilitată răspândirea știrilor înșelătoare și dezinformarea, fapte ce pot avea efecte negative şi asupra sănătății publice, situația actuală generată de pandemia de COVID-19 fiind un exemplu în acest sens”.

Organizația Națiunilor Unite a lansat, pe 21 octombrie anul trecut, campania #PledgetoPause, care îndeamnă utilizatorii rețelelor sociale să facă o pauză înainte de a distribui în mod reflex informațiile din mediul digital. Pauza „de cinci secunde” ne permite să ne detașăm de emoțiile puternice declanșate de mesajele care dezinformează, de a studia mai atent informațiile și de a le verifica.

Dicţionar de termeni:

  • MIS-INFORMARE – informații false sau inexacte care apar în spațiul public, dar care nu sunt create neapărat cu intenția de a provoca daune sau prejudicii. De exemplu: zvonuri, insulte, glume
  • DEZ-INFORMARE – informații false create în mod deliberat pentru a dăuna sau a duce prejudicii unei persoane, organizații sau grup social. De exemplu: site-uri care imită surse legitime de informare
  • MAL-INFORMARE – informații care pornesc de la aspecte din realitate, dar care sunt diseminate în spațiul public cu scopul de a dăuna. De exemplu: dezvăluirea publică a unor informații personale, discursul de instigare la ură, hărțuirea online
  • Fake news – face referire la informațiile false sau inexacte prezentate drept știri sau conținutul fabricat care imită caracteristicile știrilor de încredere din massmedia (titlu, imagini,text), dar care este creat cu intenția de a induce în eroare, de a acumulacapital politic, ideologic sau financiar.
  • TROLLS (TROLI) – persoane care postează și lansează mesaje în spațiul online pentru a provoca un răspuns, a se amuza sau pentru că fac parte dintr-o campanie coordonată de dezinformare (structuri precum „armate de trolli”)
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin