Filiala bibliotecii județene din cartierul Mănăștur și-a extins programul cu publicul

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” anunță extinderea programului cu publicul la Filiala ,,Traian Brad”, str.Izlazului nr.18, începând cu data de 4 octombrie 2021.

Filiala oferă publicului multiple oportunități; de împrumut, lectură, studiu, informare, instruire, înscriere și nu în ultimul rând, de petrecere a timpului liber. Pentru a beneficia cât mai mult public de serviciile pe care filiala le oferă, programul a fost extins de la 8 la 12 ore/zi (de luni până vineri, de la ora 08.00 la ora 20.00).

Înființată în 1978, filiala Mănăştur a funcționat, în incinta şcolii nr.3 (actuala Școală ,,Liviu Rebreanu”) din cartier. Din anul 1983 funcționează în spaţiul propriu de 600 m2, pe str. Izlazului nr. 18, cu două secții, pentru copii și adulți.

De-a lungul anilor, pe măsura creșterii fondului de documente, spațiile filialei au suportat mai multe modificări. În 1994 a fost extins spaţiul secţiei pentru copii și s-a înfiinţat serviciul de Ludotecă, (spaţiu destinat preșcolarilor și școlarilor mici, unde aceștia se pot juca, răsfoi și citi cărți destinate vârstei lor). În 1995 a fost extins şi spaţiul Secţiei pentru adulţi, oferind astfel acces direct la o mare parte a fondului de publicaţii.

Începând cu 1998 Filiala Mănăştur a fost dotată cu calculatoare, a fost pus la dispoziţia utilizatorilor catalogul electronic OPAC, care oferă tuturor oportunitatea de a vedea ce documente sunt în bibliotecă, iar utilizatorilor bibliotecii, prin intermediul permisului de intrare, servicii prin care își pot prelungi, reține și rezerva documentele dorite Din luna ianuarie 2003, împrumutul este automatizat.

În anul 2017 au loc cele mai mari transformări în bibliotecă. Pe lângă reabilitarea termică atât de necesară pentru confortul utilizatorilor, Secţia pentru copii a fost dotată cu mobilier nou, noutăți editoriale şi o varietate de jocuri şi jucării pentru cei mici. Terasa a primit un aspect nou, modern, potrivit pentru desfășurarea activităților din cadrul programelor de vacanță iar pentru adolescenți, Sala multifuncţională a fost dotată cu 7 calculatoare, TV smart, playstation, literatură specifică vârstei și locuri pentru studiu, un spaţiu prietenos care găzduiește evenimente culturale, discuţii în grup, programe de învăţare, cursuri de calculatoare şi alte tipuri de servicii.

Activitățile organizate la bibliotecă sunt pentru toate vârstele, de la bebeluși, preșcolari, la școlari pentru care organizăm periodic ora poveștilor, cluburi de limba engleză, ateliere de creativitate, club de programare, de istorie și îndrăgitele activități de vacanță. Adolescenții discută despre cărțile preferate la clubul de lectură în timp ce adulții află informații prețioase despre sănătate în cadrul proiectului ,,Sănătate prin terapii alternative”. Pentru seniori sunt organizate sesiuni de utilizare a calculatorului, navigare pe Internet, editare Word și un club de lectură, unde aceștia socializează și discută despre cărțile citite.

Apropierea de școlile, grădinițele și liceele din cartier, grija pentru educația copiilor și dorința de a-i apropia de bibliotecă, de a le insufla dragostea de carte și lectură, a dus la încheierea unor parteneriate cu aceste instituții, parteneriate prin care sunt susținute diverse proiecte cultural-educative, pe diferite teme, elaborate în funcție de vârsta și interesul participanților.

În situația sanitară actuală, activitățile, cluburile, atelierele și proiectele educative sunt susținute în mediul on-line, dar împrumutul de documente (cărți, filme, muzică, desene animate) și restituirea celor împrumutate se derulează în mod obișnuit, cu respectarea tutror normelor de protecție sanitară (igienizare, distanțare, carantinarea documente restituite).

Toate informațiile despre activitățile, proiectele și modul de desfășurare al acestora sunt disponibile pe pagina de facebook a filialei, https://www.facebook.com/BibliotecaManastur.

Vă așteptăm la bibliotecă!

Octavia Hulpoi
Șef birou, Filiala ,,Traian Brad”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin