Încălzirea vremii a readus în atenţia iubitorilor de natură pădurea de la marginea cartierului Mănăştur. Topirea zăpezii şi apariţia primilor flori ce vestesc primăvara au atras ca un magnet locuitorii din zonă pe cărările pădurii. Din nefericire, situaţiile ce iritau anii trecuţi sunt în continuare prezente, lupta celor ce militează pentru un spaţiu curat şi acces liber în natură pare a fi o muncă de sisif.
În weekend-ul trecut, la apelul iniţiatoarei grupului de „Alergători începători”, Mona Varga, a avut loc o acţiune cu dublu scop: o alergare prin pădure, urmată la întoarcere de o strângere a gunoaielor găsite printre copaci. Cum vedeţi şi din imaginile postate pe grupul de facebook, acestea s-au găsit din abundenţă, aşa că acţiunea lor prin care propuneau alergarea cu un sac în mână va fi cu siguranţă reluată.
Un alt episod ce trebuie remarcat este cel legat de tăierile de arbori din pădure. Chiar dacă anul trecut Romsilva confirma autorizarea tăierilor de arbori din pădurea de la marginea cartierului, modul în care s-au realizat aceste tăieri au ridicat multe semne de întrebare legate de respectarea autorizaţiei. Zilele trecute, un cititor al ziarului nostru semnala tăieri de arbori ce par a nu se încadra în normele legale:
„Am rătăcit prin Făget şi am constatat pe viu că tăietorii de lemne sunt prezenţi şi aici. Am fotografiat doar câteva scene ce arată activitatea acestor bandiţi dotaţi cu maşini şi drujbe. Cred că e nevoie de o Gardă Verde (…) care să-i pună la punct pe nenorociţii ăştia ce taie stejari de peste un metru diametru dintr-o pădure care trebuie păstrată intactă. Într-un Clasament recent Clujul e pe locul doi la capitolul poluare! Domnule …, şi ăsta e un tăietor cu acte în regulă?”
Fotografiile sunt grăitoare.
Şi, capac la toate acestea le pun noile tabere nomade ce se întemeiază în imediata apropiere a blocurilor, pe marginea Pârâului Calvaria. Grămezile de gunoi şi taberele înfiinţate ad-hoc în zona LaTerenuri de cei ce-şi petrec ziua adunând din gunoaiele cartierului şi cerşind în zona magazinelor au fost în repetate rânduri reclamate primăriei clujene, însă aceasta s-a mulţumit să-şi decline competenţa, în cel mai bun caz recomandându-ne să ne adresăm Poliţiei Locale: „Stimată Doamnă/Stimate Domn,
Sesizarea dumneavoastră cu numărul 135784 / 10.03.2019 a fost închisa având rezoluția: Favorabil – Buna ziua! In astfel de situatii, va recomandam sa sunati la Dispeceratul Politiei Locale, telefon 0264/955, astfel incat un echipaj sa se deplaseze la fata locului in vederea constatarii si sanctionarii celor care a savarsit contraventiile pe care le reclamati. .”