eCo tradiții, la prima ediţie în Mănăştur

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Conceput ca un  festival al darurilor de cartier, iniţiat în 2016 în Parcul Armătura, Festivalul „eCo tradiţii” debutează în Mănăştur, în spaţiul La Terenuri în weekendul 13-14 Mai.

„Construim împreună tradiții ecologice și comunitare pentru un viitor sustenabil al Clujului. Dăruim pace prin meditație și conștientizarea sinelui, veselie prin muzică, inspirație prin cărți vândute pe fapte bune, creativitate prin joc, încredere prin reparații realizate prin economia darului de Repair Cafe. Oserule și atelierul de gătit vor asezona și mai gustos darurile noastre pentru cartierul Mănăştur”, ne promite iniţiatoare festivalului, Gabi Barbu, cunoscută mai ales celor mici pentru activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei „Firul Ariadnei”.

Ce se doreşte prin acest festival? „Timp de 2 zile, oameni de omenie din Cluj, vor construi împreună un scenariu ideal, orientat spre un viitor sustenabil al comunităților clujene. Un spațiu viu, în care viața socială și comunitară funcționează pe modelul unui sistem circular, întreținut de comunitățile locale prin participare- de către copii, tineri, adulți și vârstnici. Reintegrăm orașul în natură și natura în oraș. Activitățile eCo tradiții vor exemplifica cum sistemele de circulație, comunicații, educație, energie și hrană se pot combina creativ într-o rețea complexă de comunități care prețuiesc cooperarea, convivialitatea și încrederea socială”.

„Experimentele pe care le vom realiza în cadrul atelierului organizat de Asociaţia Părinte înFloreşti sunt destinate tuturor copiilor din învățământul preșcolar dar şi prezenţa şcolarilor din ciclul primar este binevenită. Dorinţa noastra este ca experimentele să stârnească copiilor interesul către știință: Pasta de dinți pentru elefanți este spectaculoasă, iar la activitatea de realizare a vulcanului, copiii vor socializa cu alţi copii prin joc şi vor dobândi sentimentul reușitei în învățare şi cel al libertății de acțiune. În plus, vom folosi materiale reciclabile şi vom vorbi şi despre importanta colectării selective şi a reutilizarii obiectelor, încurajând copiii să facă aceste lucruri şi acasă, cu părinţii” ne-a promis Laura Babos, fondator al Asociaţiei Părinte înFloreşti.

Activităţi programate sâmbătă:

  •  10 – 13.00- Oser în Mănăştur
  • 10:00 – 12:00- Ce este facilitarea vizuală? (partea I) – susținut de Iulia Roșca-Dromereschi (AIVI)
  • 11-13.00- Reparaţii mecanice şi electronice cu Repair Café
  • 11-16.00- Plimbări cargo bikes şi produs energie electrică pe bicicletă cu Repair Café
  • 11- 16.00- Târguşor cu handmade-uri din reciclabile
  • 11- 13.00- Reparaţii mingi de jonglerie & Jonglerie pentru copii cu Asociaţia Firul Ariadnei & Ghemul Loredanei
  • 13:00 – 14:00 Carbon Footprint & Recycling Game (susținut de Anita Biro și Georgiana Bozîntan, AIVI)
  • 13- 15.00- Atelier semne de carte, grupul UnDialog
  • 13- 16.00- 1010 moduri de a cumpăra o carte fără bani
  • 14- 16.00- Atelier de realizat Covoraşe pentru Baie. Unpcycling textile cu Asociaţia Firul Ariadnei & Ghemul Loredanei
  • 14- 16.00- Experimente stiintifice cu materiale reciclabile cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • 16 – 18.00 – Cubătărie- atelier de gatit creativ cu Cercul Social, Food Waste Combat şi Fără Risipă Aiud

Activităţi programate duminică:

  • 10-12.00- Ecologizare
  • 10:00 – 12:00- Facilitare vizuală – Picţionar (partea II) – susținut de Iulia Roșca-Dromereschi (AIVI)
  • 12-14.00- O poveste de 3 ani. Viaţa fără Plastic cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • 12- 14.00- Targuşor cu handmade-uri din reciclabile cu Asociaţia Părinte Infloreşti
  • 12-14.00- Lucruri bune fără bani

Festivalul eCo tradiții este o inițiativă a Asociației “Cercul Social” Pentru Dezvoltarea de Modele Reziliente şi Colaborative de Economie Circulară.
Organizator: Asociația “Cercul Social” Pentru Dezvoltarea de Modele Reziliente si Colaborative de Economie Circulara.
Parteneri: La Terenuri-Spatiu Comun in Manastur”coord.de as.Colectiv A., Asociaţia Firul Ariadnei, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI), Asociaţia Părinte Infloreşti, Casa de Cultura Permanentă, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Ghemul Loredanei, Repair Cafe Cluj, Societatea pentru Consum Responsabil
Parteneri media: Institutul de Economie Sociala, România Pozitivă, Societal, StiriONG.ro

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin