Duminică, 30 aprilie, ambasadorii lecturii au intrarea gratuită la Grădina Botanică

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Later edit: „Lectura în natură și umezeala nu sunt pe aceeași pagină așa că ”Intrarea Gratuită la Grădina Botanică dacă ai o Carte la tine” se amână cu o săptămână și va avea loc anul acesta, duminică, 30 aprilie, atât la Jibou, cât și la Cluj-Napoca” – @cartilepefata.

Ziua internaţională a cărţii este sărbătorită, pentru al patrulea an consecutiv la Cluj, printr-o invitaţie la lectură: ai o carte la tine, intri gratuit la Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Scopul acestui eveniment este să îi încurajeze pe oameni să citească în spații publice și, astfel, să devină ambasadori ai lecturii.

„Lectura atât în format electornic, cât și în format audio, este la fel de recomandată, însă pentru acest eveniment se aplică doar cărțile fizice, cu ele e evident că citești o carte și astfel devii ambasador al lecturii – Victor Miron, @Cărţile pe faţă

Organizatorii evenimentului consideră că oamenii care citesc cărți în spațiul public sunt ambasadori ai lecturii, deoarece promovează acest comportament și celorlalți. În acest sens, adresează o invitaţie publică pentru recrutarea de membri în acest „corp diplomatic”. Vă puteţi înscrie voluntari în cadrul evenimentului, accesând acest link. Dacă la ediţia de anul trecut, în cadrul clublului de lectură, organizat în foişorul din Grădina Japoneză, s-a citit „Micul Prinţ”, cele mai multe opţiuni pentru această ediţie le-au primit Paulo Coelho – „Alchimistul” şi Marin Sorescu – „Unde fugim de acasă”, dar şi pentru poezie s-au exprimat numeroşi susţinători.

Un rezumat al ediţiei din 2015 puteţi urmări în imaginile puse la dispoziţie de către organizatori.

 

Ziua Internațională a cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii. Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții. În cele mai multe țările au loc acțiuni de omagiere a cărții, autorilor, bibliotecarilor și, implicit, cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și alte manifestări ce-şi propun să încurajeze și să popularizeze lectura.

Ziua mondială a cărții  comemorează moartea, în același an, 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a mai multor autori poeminenţi, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin