Dragoș Curtifan: ”Trebuie să investim în educație!”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Marcel Țenter și Dragoș Curtifan organizează un camp de vară pentru baschetbaliști (I)

Dacă oamenii văd, în general, în vară o perioadă perfectă pentru odihnă și relaxare, concedii la mare sau la munte, sportivii aleg să profite de pauza competițională pentru a se perfecționa. Așa s-au gândit cei doi inițiatori ai unui camp special dedicat baschetbaliștilor, Marcel Țenter, proprietarul clubului Gheparzii și Dragoș Curtifan, fondatorul clubului Labradors Târgu Mureș.

Mănăștur Info a realizat un dublu interviu cu cei doi foști mari baschetbaliști, actualmente antrenori de calibru.

Dragoș Curtifan este născut la Târgu Mureș și este fost jucător de baschet al echipelor din Târgu Mureș și Sibiu și al SOCED Bucureşti. A mai jucat în Suedia, la IFK Linkoping, Linkoping Griffins și St. Helena Basket. Dragoș Curtifan a înființat în anul 2005 clubul sportiv Labradors Basketball în Târgu Mureș. A lucrat timp de 8 ani ca voluntar la mai multe proiecte din Spania, Suedia și Australia, iar apoi, după încheierea studiilor universitare în Suedia, a lucrat la un club de baschet și a pus la punct un proiect care necesită cunoştinţe de baschet, business management și management sportiv. După doi ani de derulare, acest proiect a fost premiat de Casa Regală din Suedia.

Mănăștur.Info: Cei inițiați în fenomenul baschetbalistic îl cunosc bine pe Dragoș Curtifan, însă, pentru ceilalți, spune-ne câteva cuvinte despre activitatea ta.
Dragoș Curtifan: Din punct de vedere pur sportiv, activitatea mea și a clubului Labradors înseamnă, pe scurt, SPORT în diverse forme. Sport de performanță, sport ca instrument de educație alternativă, socializare prin sport etc. Suntem o echipă multidisciplinară și la noi contează SPORTUL și nimic altceva. Trăim pentru SPORT și nimic nu ne face mai fericiți decât să vedem sportivii (copii și/sau adulți) care pleacă de la noi cu zâmbetul pe buze, mai sănătoși și bineînțeles mai buni sportivi. În altă ordine de idei, sunt implicat și în proiecte de management, fiind licențiat în International Business Administration!

Mănăștur.Info: Cine sunt ”labradorii” tăi? Spune-ne câte ceva despre clubul pe care îl deții, Labradors Târgu Mureș.
Dragoș Curtifan: ASC Labradors derulează încă din anul 2005 proiecte socio-sportive deosebite, care polarizează în jurul valorilor care ne ghidează: calitate, continuitate şi evoluţie. Labradors înseamnă peste 250 de oameni pe care îi unește SPORTUL. Avem membri cu vârste cuprinse între 4 ani și 50+ ani. Fiecare sportiv este repartizat într-o grupă potrivită din punct de vedere al vârstei și al nivelului sportiv. Formăm o comunitate în care toți membrii sunt la fel de importanți (conform principiilor Labradors), indiferent de funcție, vârstă, statut sportiv, etnie etc.

Mănăștur.Info: Ai reușit, în doar câțiva ani, să pui la punct cea mai completă și bine dotată sală de baschet din România. Deci, se poate și la noi…
Dragoș Curtifan: Nu este doar o sală de baschet, ci o sală de pregătire fizică foarte bine gândită. În plus este important de amintit că NU am reușit singur aceasta performanță… în general, în sport, proiectele de succes sunt munca unei ECHIPE! Încă de la înfiinţare, compania S.C. Three Pharm S.R.L. s-a implicat în multe proiecte sociale, dar în anul 2014, la aniversarea de 20 de ani, a ridicat ştacheta, reuşind din fonduri 100% proprii construcţia şi inaugurarea primei săli private de competiţii sportive din Târgu Mureş.
Practic, s-a construit o casă pentru ASC Labradors și atunci am stabilit un PARTENERIAT PENTRU O SOCIETATE MAI BUNĂ! Parteneriatul s-a născut datorită atitudinilor voluntare ale ASC Labradors şi ThreePharm, care şi-au asumat un rol de responsabilitate etică faţă de comunitate, oferind tinerilor premisele unui start mai bun în viaţă. Am considerat că banul şi bunăstarea materială folosite în scopuri exclusiv private nu au capacitatea de a învinge mizeria morală şi ignoranţa societăţii noastre faţă de sport şi faţă de educaţia civică; dimpotrivă, le perpetuează! Mai multe despre S.C. Three Pharm S.R.L. puteti citi pe site-ul companiei: www.threepharm.ro

Mănăștur.Info: Ai lucrat împreună cu Marcel Țenter în calitate de antrenor secund la U-Mobitelco, acum lucrați împreună la pregătirea de vară a sportivilor. Spune-ne care va fi contribuția ta la acest proiect.
Dragoș Curtifan: Eu și echipa Labradors vom asigura cadrul general al proiectului, oferind o casă, o identitate și renumele lucrului bine făcut. În plus, mă voi implica activ și la formarea sportivilor, pe partea de pregătire fizică generală și specifică de baschet, pentru a pregăti sportivi cât mai compleți, care să facă față cerințelor internaționale. Voi continua să pun mare accent pe pregătirea individuală. Calitățile motrice, deprinderile motrice și utilitar aplicative sunt necesare tuturor sportivilor, indiferent de sportul practicat. Fără pregătire individuală personalizată, niciun sportiv nu poate face înalta performanță!

Mănăștur.Info: Ce sfat ai da unui tânăr jucător de baschet sau unui junior, în ce să investească cel mai mult?
Dragoș Curtifan: În primul rând, familia să investească în educație, mai ales că sistemul școlar autohton nu cred că este pe calea cea bună! După școală, consider că cei care doresc să facă sport de performanță trebuie să investească în antrenament de dezvoltare motrică, antrenamente de pregătire individuală în baschet, consultanță în alimentație/hidratare și, bineînțeles, în ședinte cu psihologi sportivi. Tinerii jucători trebuie să înțeleagă că un antrenor de primă ligă nu caută un sportiv cu nenumărate medalii de bronz sau de argint, ci caută sportivi care se încadrează în rigorile performanței sportive din punct de vedere al calităților și deprinderilor motrice specifice baschetului, în acest caz, sportivi cu profil social corect… Și, bineînțeles, baschetbaliști care să fie desăvârșiți din punct de vedere tehnico-tactic! Exact aceste lucruri le vom oferi noi în cadrul acestui proiect!

Mănăștur.Info: Care sunt minusurile, dar și plusurile sportivilor din ziua de astăzi, față de cei din generația ta?
Dragoș Curtifan: Să le luăm pe rând.

Minusuri ar fi:

  • Nu mai au timp de sport, iar activitățile cotidiane sunt mai mult destructive, decât educative
  • Nu se face sport în școală și, în loc să meargă la sport organizat în timpul liber, cu o bază motrică bine pusă la punct, ei merg de exemplu la un club de baschet, unde, în loc să facă baschet, trebuie să învețe să alerge…
  • Nu se mai pot juca în curtea școlii și nici pe stradă cum ne jucam noi; strada, pe timpul nostru, era de fapt un teren de sport, mașinile fiind totuși o raritate!
  • Nu mai beneficiezi de un statut „aparte” dacă ești sportiv de performanță, ci este un job ca oricare altul. În plus, dacă alegi calea sportului de performanță, ești expus la cluburi care dau faliment, care nu plătesc etc. Deci, sportul nu oferă un cadru general corect… din păcate!
  • Cluburile nu mai sunt rivale din punct de vedere sportiv, ci dușmane din punct de vedere administrativ… Se omoară spiritul de FAIR PLAY înainte de începerea meciului – cluburile de juniori își „fură” jucătorii din cauza unei legislații ambigue sau prea permisive pentru „furt”, iar la nivel de seniori cluburile primesc subvenții pe linie politică în detrimentul altor cluburi. Aceste detalii și multe altele nu lasă ca deciziile să fie luate în jurul SPORTULUI, iar acest lucru ucide performanța și generează dezastrul pe care cu toții îl vedem… Azi-mâine mergem cu microbuzul la Olimpiadă, așa puțini sportivi mai fac baremele de calificare!

Plusuri:

  • Au posibilitatea să participe la acest mod individual/grup restrâns de pregătire cum este acest proiect, având acces și la know-how-ul altor antrenori
  • Pot participa la turnee internaționale, să meargă în străinătate la studii și/sau perfecționare în baschet
  • Au echipamente mai performante; dacă au noroc de un antrenor bun, practic se antrenează mai „informat”
  • Au posibilitatea să fie mai bine informați din punctul de vedere al alimentației, psihologiei etc. (ramurile conexe sportului)
  • Există mai mulți scouteri care îi pot descoperi, globalizarea îi ajută să ajungă mai ușor la locul potrivit

Mănăștur.Info: Ce planuri de viitor ai?
Dragoș Curtifan: Ca o ultimă idee vă prezint LABRADORS BUSINESS NETWORK: INSPIRE ~ CONNECT ~ ENGAGE! Acest proiect îl vom îngloba practic în Labradors Business Network (LBN), care îşi propune să fie un loc de întâlnire al persoanelor fizice şi/sau juridice care rezonează cu valorile ”calitate, continuitate şi evoluţie” şi care doresc să participe activ la proiecte de tip „social business” (lansarea de proiecte non-profit, dar cu obiective clare de autofinanţare). Dacă există persoane sau instituţii care doresc să intre în LBN, vom putea asigura condiții premium pentru mai mulți sportivi tineri. Deocamdată, trăim în exlusivitate din taxele membrilor, dar suntem foarte dornici să putem acorda în viitor și BURSE SPORTIVE celor cu potențial. Am construit o infrastructură materială și umană deosebită în Târgu Mureș, am investit banii noștri în acest proiect, ceea ce este testul suprem că avem încredere în ceea ce facem. Invit, așadar, toți doritorii să se alăture efortului nostru de a uni patru domenii diferite: AFACERI – SPORT – SOCIAL – SĂNĂTATE, pentru a ajuta tinerii sportivi să-și materializeze visele!

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin