Corneliu Goia: generația tânără de antrenori are nevoie de atitudine, de fair-play și instruire continuă

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Corneliu Goia face parte din categoria oamenilor cu suflet mare pe care i-am întâlnit, mereu implicaţi în activităţi sociale derulate în sprijinul copiilor. Parte a unei familii extinse, a tratat mereu copilul de alături ca pe fiul său, astfel că niciodată nu ştiam care e copilul său natural şi care nu, tuturor le era tată.

L-am însoţit de multe ori în activităţile sale, la jocurile cu mingea pe care le oferea, în sala de sport din Mănăştur, copiilor instituţionalizaţi. Aşa că nu m-am mirat prea tare când am aflat că a înfiinţat un club sportiv dedicat celor mici. Un exemplu prin reușitele sale, prin stilul său de a pune la un loc bucuria jocului și a succesului, Corne, cum îi spun prietenii, ne propune participarea la un curs Experiențial dedicat antrenorilor implicați în fotbalul juvenil, un curs on-line la care se poate înscrie oricine are acces la internet. Despre cum a ajuns să dețină cheia ”antrenamentului eficient”, puteți afla în dialogul ce urmează.

Reporter:  De ce ai ales „calea” antrenorului de fotbal pentru copii?

C.G.: Eu unul Nu pot Trăi fără Sport și Iubesc Foarte Mult Să Lucrez cu Copiii! M-am născut cu sportul în sânge. 

Am iubit fotbalul de când am fost mic, și de dimineață până seara mă găseai pe terenul de fotbal. Am jucat în echipa școlii și la un club sportiv o perioadă scurtă. Îmi aduc aminte și acum ce îmi spuneau adulții care mă urmăreau jucând: ”tu vei ajunge  la Ajax, AC Milan, Barcelona sau Real Madrid”.

Nu am reușit să practic fotbalul de performanță deoarece făceam parte dintr-o familie cu posibilități financiare reduse și nu aveam bani pentru a merge mai departe. După ce am renunțat la fotbal (încă mai jucam în echipa școlii și pe afară cu prietenii) m-am apucat de box, un sport pe care l-am practicat 3 ani. Deși am ajuns să fiu bun, am renunțat și la box la un moment dat. Fiind mic de statură, îmi era foarte greu să concurez cu ceilalți, care erau toți mai înalți cu cel puțin 30-40 cm decât mine.

La vârsta de 16 ani m-am apucat de culturism de performanță și am participat la concursuri județene, zonale, naționale, unde am reușit să câștig sau să ocup locuri bune în clasament. După 2 ani și jumătate, timp în care făceam câte 6 antrenamente pe săptămână foarte grele și investeam toți banii pe care-i câștigam la job în mâncare, vitamine și proteine am decis să plec din țară. Am avut multe visuri, încă din copilărie, iar la 18 ani după ultimul concurs care a avut loc în august 2003 am plecat în Franța.

În 2017 am revenit la prima dragoste din sport – FOTBALUL.

Împreună cu Ionuț Rada am fondat Clubul Sportiv Transilvania SEEDS (Sport, Educație, Empatie, Disciplină, Sănătate) și am făcut primele înscrieri. Îmi doresc să las ceva bun în urma mea și știu că prin ei pot să influențez viitorul meu, al copiilor mei, al comunității locale din care fac parte, al României și chiar pe plan mondial pentru că nu știi în ce poziție poate ajunge oricare din copiii cu care tu ai lucrat. Copiii de astăzi sunt adulții de Mâine!

– Care e cea mai mare provocare pentru un antrenor în fotbalul juvenil?

C.G.: Din experiența mea personală cea mai mare provocare este găsirea unei metodologii de antrenament care să fie simplă, clară și eficientă, adaptată pe categoriile de vârstă și pe caracteristicile copiilor!

În 2017 am făcut cursul de antrenori UEFA C pentru a putea antrena copiii din cadrul clubului. Îți spun cu sinceritate că mă așteptam să fiu pregătit să antrenez copiii, după acest curs. Cu tristețe am conștientizat ulterior cât de multă nevoie am să învăț tot ce ține de antrenarea copiilor și juniorilor (U5-U15) pentru a fi eficient în munca de antrenor.

Am făcut voluntariat la CFR U15 în paralel cu antrenamentele de la club. Eram dependent de tot ce găseam pe net, youtube, facebook și testam foarte multe din informațiile găsite, pentru a vedea ce funcționează și ce nu funcționează. La un moment dat mi-am dat seama că nu mai pot continua așa. Eram copleșit de informațiile găsite pe net și nici nu eram sigur că fac bine ce fac. Nu știam cum să le pun cap la cap pentru a urmări rezultate pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Știam că am nevoie să învăț de la profesioniști și să mă asigur că nu îmi scapă nimic pentru a fi cât mai eficient în antrenamente și pentru a reuși în același timp să fac antrenamente pe placul copiilor. Am decis că trebuie să investesc bani în educația mea ca și antrenor. Am început să fac research pe net și am studiat tot ce am găsit pe limba română și engleză.

Am găsit metodologii de antrenament din Italia, Spania, Germania etc. Am ales metodologia de lucru a cluburilor din Italia și am cumpărat (am investit mulți bani) tot ce am găsit în legătură cu asta. M-am apucat de învățat și de pus în practică.

– Deşi oraşul nostru a fost „Oraş European al Sportului” în 2018, multe cluburi se plâng de lipsa terenurilor, a bazelor sportive la care să aibă acces, de preţurile mereu în creştere a tarifelor de închiriere pentru terenurile de joc. Este acesta un impediment pentru practicarea fotbalului în oraşul nostru?

C.G.: Da, există o lipsă mare de baze sportive în orașul nostru frumos și plin de copii care iubesc fotbalul. Cluburile sportive se zbat să prindă locațiile cele mai bune. Copiii au nevoie acută de sport, de mișcare, rata obezității în rândul copiilor este îngrijorător de mare. Ar fi extraordinar să ne și aliniem cu titlul de ”Oraș european al Sportului” prin construirea de către Primărie și Consiliul Județean a mai multor baze sportive și oferirea de multe alte facilități pentru Cluburile Sportive ce promovează sănătatea prin mișcare: de la facilități financiare, până la crearea de noi oportunități pentru competiții, includerea de educație nutritională în învățământul primar, educație sportivă în școli, prin intermediul cluburilor sportive și a specialiștilor sportivi, organizarea de campanii de conștientizare în școli și chiar pentru părinții copiilor.

Prin sport copiii au o oportunitate fantastică de dezvoltare, pe toate planurile. Sportul are capacitatea de a schimba vieți, este o cale extraordinară de a influența destinele copiilor, pe viață.

 – O practică nesportivă acuzată de cluburile mici este preluarea copiilor cu potenţial de către cluburi „cu nume”, schimbând astfel forţat raportul de şanse în cadrul confruntărilor din turnee sau campionat. Cum putem reacţiona? Vor fi mereu cluburile mici pepiniere pentru cele potente financiar?

C.G.: Din păcate este un adevăr trist în întrebarea ta. Am avut și eu personal astfel de experiențe. În cadrul unor competiții, în timp ce copiii erau pe teren, antrenorii de la echipa adversă intrau în vorba cu părinții copiilor pe care ”au pus ochii”, oferindu-le cărți de vizită și făcându-le propuneri de a muta copilul la alt club.

Știi ce fac eu în aceste situații? Îi confrunt imediat ce aflu, direct și cu sinceritate. Nu cu scopul de a-i jigni, ci încerc să îi conștientizez că nu este deloc fair-play ceea ce fac ei. Al doilea lucru pe care îl fac este să refuz să mai particip pe viitor,  la competiții alături de acei antrenori. Da, pare o decizie radicală, dar să știi că dacă noi, generația tânără nu luăm atitutine, nu aplicăm fair-play-ul care contează atât de mult în sport, atunci ce moștenire lăsăm generațiilor de juniori?!

– Ai reuşit de-a lungul timpului să organizezi evenimente frumoase, importante, dedicate celor mici. Mereu ai avut alături nume importante atât din mediul sportiv, cât şi din mediul de afaceri. Cum ai reuşit să capacitezi asemenea resurse?

C.G.: Antrenorul este el însuși un generator de motivație și energie. Vârsta, lipsa banilor, frica de a nu fi în stare, toate aceste sunt niște blocaje mentale doar, blocaje pe care le poți depăși cu ușurință chiar. Dacă crezi în tine că poți face ceva, vei reuși, dacă nu crezi în tine că poți face ceva, vei reuși și cu asta. Asta este mentalitatea mea! Totul începe cu credința. Apoi acțiune, muncă, perseverență! Dacă nu renunți, oamenii vor fi atrași de ceea ce tu faci, ca un magnet!

– O practică pe care am observat-o în ultimii ani e legată de obţinerea de finanţare prin promovarea în prima echipă a jucătorilor a căror părinţi au resurse ce le permit să sponsorizeze cluburile. O asemenea situaţie ne-a fost reclamată în cadrul unui turneu internaţional la care fiul sponsorului, deşi nu se încadra la grupa de vârstă la care se juca, a fost promovat chiar căpitan, provocând frustrare în rândul celorlalți copii care îşi doreau să confirme şi să obţină un rezultat bun cu echipa. E necesar un asemenea compromis din partea antrenorilor sau e doar o practică de a obţine „un concediu” pe banii sponsorilor? 

C.G.: Pentru mine fair-play-ul  și corectitudinea primează în tot ceea ce aleg să fac. Mulți oameni intră în centrul atenției și își neglijează caracterul. Abilitățile tale te pot duce în vârf, dar doar caracterul tău te va ajută să rămâi în vârf. Dacă nu ai un caracter puternic, în cele din urmă te vei sabota singur. Atât de mulți lideri ajunși în vârf au comis infracțiuni morale, atât de mulți sportivi au ajuns în tribunale din cauza lipsei de caracter și în final și-au distrus cariera și munca de ani de zile.

Tu ca antrenor vei fi întotdeauna în ochii copiilor un model, un lider. Copiii asimilează un anumit comportament prin intermediul adulților pe care îi au în preajmă, pe termen lung. Atenție la semințele semănate în viața copiilor! Ei sunt mereu cu ochii pe noi, și cu urechile ciulite!

– Am ales să-ţi adresez aceste întrebări „dificile” pentru că de curând ai anunţat lansarea unui curs pentru cei care vor să debuteze sau sunt la început de  drum în meseria de antrenor în fotbalul juvenil. De ce e necesar un asemenea curs?

C.G.: Experiența mea, de aproape 7 ani în care am lucrat și lucrez și acum, cu copiii din grupele de vârstă 5-15 ani (am lucrat cu peste 250 de copii), mi-a arătat ce funcționează, ce nu funcționează și ce trebuie să faci, ca să ai antrenamente eficiente și pe placul copiilor, constant. Prin intermediul acestui Curs Online Experiențial vreau să împărtășesc tuturor celor interesați și pasionați de Fotbal Juvenil, o parte din cunoștințele și experiența mea, astfel încât să poată să obțină rezultatele dorite.

Cred că am reușit să simplific tot ce mi s-a părut mie greu la început, așa că nu te gândi că va fi ceva complicat, trebuie doar să îți dorești să înveți, apoi să pui teoria în practică. Cred că, la fel ca și mine, “cel de la început de drum în lumea antrenoratului”, poți fi și tu și multe alte persoane. De aceea vreau să te ajut în procesul tău de dezvoltare ca și antrenor de Fotbal Juvenil.

Au trecut zeci de ani și fotbalul românesc încă suferă!

Putem să așteptăm să vină cineva și să schimbe lucrurile (nu cred că se va întâmpla asta niciodată, sper să mă înșel) sau putem să alegem să fim noi cei care fac să se întâmple ceva ca să avem rezultatele dorite. Adevărata problemă pornește de la noi, Antrenorii! Metoda prin care lucrăm cu copiii este greșită! Nu doar greșită, ci și ineficientă!

Se pare că avem o mare problemă prin felul în care formăm copiii! Atitudinea și Mentalitatea noastră trebuie să se schimbe dacă vrem rezultate diferite. Nu putem oferi copiilor ceva ce nu deținem sau nu înțelegem!

Vreau ca în acest proces să cunosc antrenori care practică și care sunt cu adevărat pasionați de antrenoratul în Fotbalul Juvenil și sunt dornici să împărtășească și altor antrenori din cunoștințele lor. Alături de acești antrenori vreau să creez o comunitate prin care să ajutăm și alți antrenori aflați la început de drum, intermediari sau chiar avansați, să experimenteze și să-și descopere pasiunea.

– Ce propune, ce aduce în prim plan, de ce ar trebui să mă înscriu la acest curs?

C.G.: Știu din experiența mea personală, că un lucru care te blochează ca antrenor de Fotbal Juvenil, este dificultatea de a alege din multitudinea informațională existentă și gruparea informațiilor didactic, cursiv, relevant, simplu, astfel încât să ai claritate și o metodologie care funcționează și aduce rezultate.

Iată cele mai importante beneficii pe care le vei obține dacă decizi să te înscrii la acest curs:

  • vei învăța cum să-ți depășești fricile de a începe să antrenezi, cum să fii eficient, fără să te stresezi
  • vei învăța cum să faci antrenamente eficiente și pe placul copiilor astfel încât să nu se plictisească și să obții performanță adevărată cu ei
  • vei știi cum să îți construiești corect antrenamentele de fotbal pentru copiii între 5 și 12 ani ca să nu pierzi nici o clipă din dezvoltarea lor
  • vei învăța să identifici nivelul copiilor și să personalizezi sesiunile de antrenament în funcție de copiii pe care îi ai în grupă
  • vei învăța de ce antrenorii care se pregătesc înaintea fiecărui antrenament cu copiii reușesc să obțină cele mai bune rezultate
  • vei învăța care sunt etapele de dezvoltare și de ce acestea, sunt cel mai important factor că să ai antrenamente reușite și să obții performanță
  • o să înveți să-ți depășești limitările pe care le ai acum, în munca cu copiii, printr-o metoda științifică care dă rezultate
  • cum îți poți da seama dacă ești pregătit să antrenezi astfel încât să devii foarte bun în munca cu copiii
  • ce înseamnă să ai succes ca și antrenor și de ce asta te va ajuta să-ți atingi visurile mai repede și să fii un model
  • cum să devii un antrenor bun de fotbal juvenil fără să aștepți să ai mai multă experiență
  • care este motivul numărul 1 pentru care antrenorii nu sunt eficienți și cum poți evita antrenamentele ineficiente
  • vei învăța metodologia prin care pui în practică întreg procesul de formare pentru categoria de vârstă 5-12 ani
  • vei avea acces la un grup privat în care primești suport pe toată durata cursului

– Unde mă pot înscrie, când începe cursul?

C.G.: Accesand link-ul https://corneliugoia.ro/start-coaching-fotbal/ găsești toate detaliile despre curs și tot acolo te poți și înscrie foarte ușor! Prima întâlnire LIVE va avea loc Miercuri, 23 Iunie, de la ora 19:00.

– Cum are loc procesul?

C.G.: Participi la 5 cursuri live de aproximativ 1,5 ore în care înveți cum să construiești antrenamente de fotbal pe placul copiiilor pentru a obține performanță adevărată cu ei!

Vei avea acces la un Grup unde vei putea interacționa cu ceilalți cursanți și unde vei primi răspunsuri la toate întrebările tale, atât de la mine, cât și de la colegii care au avut aceeași experiență. În fiecare săptămână vei primi task-uri și misiuni pentru a aplica ce ai învățat. Vei primi feedback din partea mea la task-uri și misiuni pentru a ne asigura că faci o treabă bună sau dacă mai necesită îmbunătățiri. Vei învăța metodologia prin care pui în practică întreg procesul de formare pentru copiii din categoria de vârstă 5-12 ani pentru a nu pierde nici o clipă din dezvoltarea lor.

Primești acces pe viață la comunitatea Start Coaching FOTBAL, care va fi cel mai puternic grup de suport destinat antrenorilor care doresc să devină foarte buni în aceasta meserie și au fost înscriși la curs. La înscriere, primești cursul de mai sus, dar și bonusurile – o ședință de consultanță 1 la 1 timp de 60 minute, sistemul de administrare al clubului și accesul la comunitate chiar și după finalizarea cursului.

Cursul online începe în data de 23 iunie și va dura 5 săptămâni. Prima întâlnire live va avea loc miercuri, 23 iunie 2021, de la ora 19:00.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin