Codul Muncii aduce în 2016 şi zile libere

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

În anul 2016, vom avea parte de 12 zile declarate libere prin Codul Muncii, din care șapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend. Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât cele din weekend.

Astfel sunt prevăzute 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paște, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Internațională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României. În plus, Guvernul a decis ca și Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Primele zile libere din 2016 sunt 1 și 2 ianuarie (vineri și sâmbătă), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (duminică) și de zilele acordate de Paște, respectiv 1 și 2 mai (duminică și luni).

În cazul Paștelui catolic, zilele libere declarate sunt 27 și 28 martie (duminică și luni).

În 2016, Ziua Internațională a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paște (ortodox).

Rusaliile vor fi sărbătorite, în zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminică și luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) pică într-o zi de luni.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariații care sunt nevoiți să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin