Cel puţin nouă luni de trafic îngreunat pe Podul „N”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Anunţate iniţial în cadrul unei emisiuni radio, lucrările la Podul N – legătura dintre Mănăştur şi Grigorescu – au început în această săptămână, cum altfel, prin organizarea de şantier. După intervenţia radiofonică în care atrăgea atenţia că, de la construirea sa în 1975, podul nu a beneficiat până acum de lucrări de renovare, primarul municipiului revine cu un comunicat în care precizează:

„Luni, 18 februarie, a fost dat ordinul de începere pentru lucrările de modernizare a pasajului denivelat „Nod N”. Pasajul reprezintă una dintre principalele căi de acces în municipiul Cluj-Napoca dinspre Oradea și asigură legătura între cartierele Grigorescu și Mănăștur.

Organizarea de șantier în vederea începerii lucrărilor a fost demarată și se vor efectua reparații la infrastructura și suprastructura pasajului. La partea superioară a pasajului vor fi refăcute în totalitate calea, hidroizolația, bordurile și trotuarele existente. Fațada pasajului va fi modernizată complet, sistemul arhitectural va fi alcătuit din plăci de aluminiu eloxat pe o structură metalică, ancorată în elementele armate de beton ale pasajului. Parapetul pietonal va fi compus din aceleași tipuri de lamele din aluminiu și panouri din tablă plană perforată.

De asemenea, va fi modernizat iluminatul public și va fi instalat sistem de supraveghere video, iar fațada modernizată va avea un sistem de iluminat modern.

Lucrările proiectate includ şi lucrări de arhitectură având ca scop modificarea imaginii accesului în municipiu

La finalizarea lucrărilor pasajul va avea 51,3 m lungime, partea carosabilă – 18,50 m lățime, pistă de bicicliști de 2 m lățime pe partea dreaptă, trotuare de 1,30 m lățime pe partea dreaptă, respectiv de 1 m lățime pe partea stângă.

Pe perioada de execuție circulația nu va fi închisă, vor exista doar restricții de circulație pe sensuri, va fi asigurată circulația pietonală și se va lucra sectorial. Valoarea totală a investiției este de 6.010.214,93 lei fără TVA. Lucrările vor fi realizate de către SC Diferit SRL, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 9 luni de zile”.

Trebuie remarcat că lucrările la acest pod sunt demarate cu mare întârziere faţă de datele prognozate, primele variante de lucru fiind din 2017, procedura de licitaţie însă a fost demarată abia în 2018. În plus calcule nu au fost actualizate, după cum se plângea chiar primarul, astfel că la primele licitaţii nu s-a prezentat nimeni. Abia după mărirea bugetului alocat acestei modernizări s-a reuşit atribuirea lucrărilor şi demarea şantierului.

„La data întocmirii DALI (aprilie 2017) până la data depunerii ofertelor (august 2018) s-au produs majorări importante de preț la materiale, manoperă, utilaje și transport. Pentru pasajul Nod N lucrările proiectate includ lucrări de arhitectură în procent majoritar având ca scop modificarea imaginii accesului în municipiul Cluj-Napoca”,  se arată în motivarea proiectului.

Aşadar, urmează cel puţin nouă luni în care traficul la intrarea şi ieşirea din oraş se va cu dificultate, indiferent de orele de vârf de trafic.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin