În urmă cu 37 de ani, într-un mic sat din Luxemburg, Schengen, se semna acordul care le va permite treptat europenilor să călătorească fără a li se verifica pașapoartele la graniță.
Acordul a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franța, Luxemburg și Țările de Jos (Olanda).
Recent, Comisia Europeană a prezentat Raportul privind starea spațiului Schengen pentru 2022, care invită Consiliul să adopte deciziile care să permită României, Bulgariei și Croației să devină în mod oficial parte a acestui spațiu, având în vedere că au fost îndeplinite toate criteriile.
Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.
Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.
Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră (ca regulă generală). Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii, se arată pe într-o analiză publicată pe europarl.europa.eu.