„Angajare de clovn”, artă, nu clovnerie, la Teatrul Național Cluj!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

„Angajare de clovn” este noua premieră a Teatrului Național Cluj, una care merită pe deplin să rămână în repertoriul acestui teatru pentru multă vreme de acum înainte, la fel ca „Artă”, o altă montare a regizorului Sorin Misirianțu cu care spectacolul prezent are în comun parțial tematica, dar și modul de manifestare scenică a personajelor – trei prieteni, care se întrec în expresivitate, personalitate și nebunie!

Dacă în „Artă” cei trei amici se certau pentru a-și demonstra unul altuia o idee, cea a adevăratei valori estetice, în „Angajare de clovn” foștii colegi de scenă își dispută supremația într-o luptă pentru supraviețuirea fiecăruia ca profesionist și ca om.

Ego-ul fiecăruia dintre artiști este exacerbat, însă fiecare este plin de nesiguranțe, de disperări, de anxietăți și de marasm; aflați în sau după pragul pensionării scenice, „clovnii” se agață de o finală speranță de „angajare”, de o ultimă șansă necesară pentru a mai demonstra că ei nu sunt numai niște expirați, buni doar de a fi aruncați la pubela socială a uitării în care ajungem cu toții după ce lumea nu mai are nevoie de noi.

Pe fondul competiției pentru „angajare”, clovnii își dovedesc unii altora și fiecare sieși talentele, existente sau nu, care fac deliciul spectatorilor (cele existente) sau care stârnesc râsul (cele doar închipuite). Piesa este, așadat, o etalare de măiestrie din partea celor 3 actori (Sorin Misirianțu, Ovidiu Crișan, Ioan Isaiu), care își dau pe deplin măsura talentului în cadrul acestui spectacol care le folosește poate la maximum resursele actoricești. Dacă vreți, așadar, să vedeți o adevărată artă scenică, exprimată la modul paroxistic, concentrat și alert, mergeți la „Angajare de clovn” și veți putea savura Teatru, nu clovnerie!

Spectacolul va fi pe placul tuturor, atât pe al celor care vor umor, cât și pe al spectatorilor mai sumbri, atrași de partea mai întunecată a psihicului uman și artistic, de depresie și de marasm scenic. Personajele bipolare trec în doar câteva secunde de la o mimică perfectă a disperării la un zâmbet cald și copilăresc, de la o stare ”chill” la logoree exaltată. Umorul este presărat, prin replici, situații și fizionomii extreme, pe parcursul întregii reprezentații, ca sarea pe rană, caustic, fiind menit să stingă doar simptomatic durerea sufletească pentru a face personajul apt pentru un nou asalt devastator din partea celorlalți clovni care vor să-l scoată din „joc”.

„Angajarea de clovn” în regia lui Sorin Misirianțu pune actorul pe un piedestal auster, neajutat de o scenografie care să „ia ochii”, pe o scenă goală, îmbrăcată doar cu lumini și cu fum, care nu distrag atenția de la mimică, de la interpretare, ci concentrează privirea spectatorului tocmai spre arta actoricească. „Angajare de clovn” e un spectacol în care trei personaje fac totul, în care nu mai e nevoie de absolut nimic din recuzita teatrală, decât de recuzita interioară a celor care dau viață artiștilor sfârșiți, în esență, de viață.

„Angajare de clovn”, deși aflată la început de drum, este o piesă care poate fi ușor inclusă (la fel ca „Artă”) printre bijuteriile coroanei repertoriului Naționalului clujean. Este genul acela de spectacol pe care îți dorești să-l revezi, pe care ajungi în ani de zile de revăzut să îl înveți pe de rost și tot să nu te saturi! E un spectacol ce merită recomandat cu căldură și aplaudat din picioare! E artă, nu clovnerie!

Foto: Nicu Cherciu, Teatrul Național Cluj

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin