Vernisajul expoziţiei „Clujul lui Andrei Klein, colecționarul” ne-a oferit posibilitatea regăsirii recunoştinţei ce o datorăm celor ce, prin munca lor, au clădit oraşul şi-au modelat caracterele umane ce şi-au lăsat amprenta asupra trecutului şi prezentului nostru. O valoroasă colecţie de cărţi poştale originale şi documente legate de istoria Clujului ne este oferită de remarcabilul colecţionar Andrei Klein, în sălile Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Marcat de un destin ce stă sub semnul suferinţei şi regăsirii, „Andrei Klein a publicat în 2014 cartea «Lea. Povestea familiei mele», un fascinant și tulburător document despre Holocaust și despre comunism, despre evrei și despre Clujul de altădată, despre viață și despre bucuria de a trăi”, a subliniat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului.
Dincolo de prezentarea expoziţiei, am avut parte de un adevărat omagiu adus unuia dintre cei mai importanţi fotografi ai Clujului, Szabó Dénes. Catalogat ca fiind „cel mai important fotograf al Clujului în perioada 1930-1970”, Szabó Dénes s-a impus atât ca fotograf al artelor, cât şi ca un formator de caractere, un mentor al celor ce au vrut să înveţe meseria de la un maestru. Lucrările sale, în alb-negru, demonstrează meticulozitatea cu care îşi pregătea fiecare cadru, într-o perioadă în care fotografia era o artă rezervată iniţiaţilor.
Expoziţia, ce poate fi vizitată până în 26 august 2018, are o secţiune specială dedicată primei întâlniri a fotografului colecţionar Andrei Klein cu cel care îi va deveni prieten – actorul Florin Piersic. În timpul filmărilor producției cinematografice „Șapte băieți și o ștrengăriță”, actorii principali Jean Marais și Florin Piersic au fost imortalizaţi de aparatul mânuit de Andrei Klein. Discuţiile purtate cu acea ocazie, întâlnirile de mai târziu din ţară sau din Israel dintre actorul Florin Piersic şi fotograful Andrei Klein au dus la formarea unei prietenii deosebite.
Dincolo de piesele expuse, imagini rare, puţin cunoscute contemporanilor, ce surprind evoluţia locurilor din oraş pe parcursul a mai bine de o sută de ani, documente inedite legate de activitatea economică din oraş, de viaţa sportivă sau culturală, rămânem alături de colecţionarul Andrei Klein cu regretul pierderii a mii de cadre de film distruse în momentul emigrării sale în Israel.
Din fericire, întoarcerea sa în ţară, ne oferă bucuria redescoperirii oraşului, a bunului simţ şi a generozităţii.
Fotografii din cadrul expoziţiei puteţi găsi aici.