9 mai, triplă sărbătoare la Cluj

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Instituţia Prefectului – Judetul Cluj organizează împreună cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, luni, 9 mai 2016, o ceremonie publică cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Momentul aniversar include următorul program: serviciu religios, alocuțiuni dedicate acestui eveniment, o suită de marșuri și cântece patriotice interpretate de Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” și de elevi ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță, din Cluj-Napoca. Detaşamentul Gărzii de Onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii si Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj.

Festivitatea şi ceremonia militară vor avea loc în Piaţa Avram Iancu (în faţa Catedralei Mitropolitane) din municipiul Cluj-Napoca, luni, 9 mai 2016, începând cu ora 12.00.

Ziua Victoriei: Cu un efectiv de peste 560.000 de militari, din care au pierit peste 169.822, Armata Română, care a parcurs peste 1.700 kilometri de la Marea Neagră până în cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 de kmp (România, Ungaria, Cehoslovacia și Austria), a traversat prin lupte 20 de masivi muntoși, a forțat 12 cursuri mari de apă și a eliberat 3.821 de localități, dintre care 53 de mari orașe. Ostașii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu 15 divizii. La 9 mai 1945, când războiul s-a încheiat cu victoria Națiunilor Unite, Armata Română se găsea în apropiere de Praga și în estul Austriei. Prin Convenția de Armistițiu din septembrie 1944 și, mai târziu, prin Tratatul de Pace de la Paris din anii 1946-1947, României i s-au impus condiții grele de natură politică, economică și militară din partea marilor puteri ale Națiunilor Unite. Prin aceste acte internaționale, se consfințeau pierderile suferite de către țara noastră în est și sud-est, dar i se accepta, cu unele rezerve exprimate din partea puterilor anglo-saxone, revenirea nord-estului Transilvaniei în cadrul granițelor sale, fapt realizat în martie 1945 (Guvernul român – Petru Groza – a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V. Stalin consimte reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării.)

Ziua Europei: Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru UE. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Proclamarea independenței:  Pe 9 (sv)/21 mai (sn) 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României. A doua zi, 10 (sv)/22 mai (sn), actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tururor cetățenilor care se distingeau pe timp de pace sau război. Dacă puterile europene au primit cu rezervă Proclamația de Independență (Franța) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman și Regatul Unit), opinia publică internațională a fost favorabilă luptei poporului român.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin