Toaletarea agresivă a arborilor din Mănăştur stârneşte nemulţumirea cetăţenilor şi critici vehemente din partea specialiştilor

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Apropierea primăverii şi vremea puţin mai rece din ultima perioadă a dat posibilitatea realizării lucrărilor de toaletare a arborilor în tot oraşul. Din nefericire, modul în care acestea se derulează în ultimii ani nu face decât să ridice un mare semn de întrebare asupra profesionalismului celor angajaţi în aceste lucrări. Dacă anul trecut, în cartier, s-a ajuns până la semnalarea prin 112 a intervenţiilor arbitrare în aspectul arborilor, fiind necesară intervenţia echipajelor de poliţie locală pentru aplanarea conflictelor izbucnite, în acest an urmele lăsate de „profesionişti” sunt dovada unei agresiuni pe care bunul simţ nu o mai poate tolera.

Toaletări Mănăştur 2018

Această practică, pin care se elimină în cea mai mare parte coroana arborilor, chiar dacă are ca justificare frica de posibile accidente provocate de crengile rupte în caz de furtună, nu face decât să provoace moartea timpurie a arborilor: „Retezarea anuală a coroanelor unor arbori (salcâmi, castani, arţari), păstrându-se doar trunchiul şi părţile bazale ale ramurilor inferioare, este o practică nejustificată, deosebit de păgubitoare, epuizând treptat capacitatea de refacere a coroanei şi scurtând viaţa arborilor”, susţine prof. univ. dr. Ana-Felicia Iliescu în volumul „Cultura arborilor şi arbuştilor ornamentali”.

Reacţiile cetăţenilor sunt grăitoare: „Amputare, mai degrabă. Așa i-au mutilat și pe cei din fața blocului nostru. Băieții ăia ar merita abonați la un frizer care știe să tundă doar în felul ăsta…” (A.B.) sau „Știu eu ce înseamnă toaletare pentru primăria noastră: tăierea crengilor copacilor de jos în sus, cât se poate după care se face tăierea crengilor copacilor de sus în jos prin alpinistul utilitar. Atât.” (V.G.) sau „Oribil”, „Amputare, în alte zone ale Europei se face puşcărie pentru aşa ceva” (C.C).

Toaletări Mănăştur 2018

Toaletări Mănăştur 2018

Şi pentru că în perioada următoare la Cluj va avea loc o conferință, organizată de Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, ce are tema centrală „educație și profesie în peisagistică”, am rugat-o pe preşedinta AsoP Filiala Teritorială Nord-Vest să ne lămurească asupra modului în care se acţionează acum la Cluj:

„Referitor la modul în care se efectuează tăierile de întreținere, abordarea observată în aceste zile  – cel puțin în cartierul Mănăștur – este complet greșită și neprofesionistă. Subiectul poate fi pe larg dezbătut și necesită o atenție sporită având în vedere implicațiile asupra vegetației și implicit asupra mediului înconjurător. Pe scurt, citând din ”Ghidul de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi”, editat de Asociația Peisagiștilor din România, se pot diferenția clar tehnicile eronate de cele corecte:


«Tăierile de întreținere au rolul de a menține integritatea arborelui și vizează cu precădere suprimarea ramurilor moarte sau parțial uscate, a lujerilor lacomi de pe trunchi și ramuri, eliminarea drajonilor și scurtarea ramurilor rupte. Aceste tăieri au întotdeauna un caracter rațional, urmărind să nu creeze porți de intrare pentru microorganisme patogene și să mențină echilibrul fiziologic al arborilor. Tăierile de întreținere sunt aplicate și pentru înălțarea coroanei față de nivelul solului (elagare), stimularea creșterii vârfului, refacerea vârfului în caz de distrugere și limitarea creșterii impusă de anumiți factori de constrângere (apropierea de clădiri, instalații aeriene și alte elemente prezente în cadrul urban). Aceste tăieri sunt realizate în concordanță cu necesitățile constatate în cazul fiecărui arbore»” – Păuniţa Boancă, peisagist, presedinte al AsoP, Filiala Teritorială Nord-Vest.

Având în vedere că la conferinţa AsoP şi-au anunţat prezenţa delegaţii de la primăria Oradea, Bistriţa şi Satu Mare, ce vor interacţiona cu personalități de renume din domeniul arhitecturii peisajului din țară și străinătate (Ungaria, Serbia, IFLA Europe și ECLAS), considerăm cel puţin necesară participarea în număr mare a reprezentanţilor primăriei clujene, măcar la cele două workshop-uri cu tematica „irigații și tăieri aplicate arborilor” – susținute de firme și specialiști din domeniu.

Şi dacă amintim că am putut „admira” cel puţin două săptămâni crengile tăiate şi abandonate pe marginea drumului am spus cam tot ce era de spus legat de interesul cu care e abordată toaletarea arborilor la noi în oraş.

Crengi abandonate

Crengi abandonate

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin