Spectacole de teatru de păpuși duminica, de la ora 12, la Cinema Dacia din Mănăștur

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Mănășturenii (și nu numai) mici și mari, copii, părinți și bunici, pot savura la Cinema Dacia, în cadrul actualei stagiuni (până în 10 iunie), 10 spectacole diferite de teatru de păpuși, o formă de artă prin care celor mici le poate fi deschis gustul spre frumosul scenic, o alternativă la lumea poveștilor digitale.

Reprezentațiile sunt create de către Anima Art, compania de teatru a Danei Bonțidean, artista care le-a oferit bucurii mai multor generații de copii, prin activitatea sa de peste 25 de ani în cadrul Teatrului Puck, iar mai apoi prin spectacole independente.

„AnimaArt desfășoară o noua stagiune la Cinema Dacia, alături de un public minunat care ne susține și ne încurajează să mergem înainte! Sunt zece spectacole care îmbină tehnici de animație: păpuși tradiționale, marionete, teatru de umbre, actori la vedere, spectacole care urmăresc firul narativ al poveștilor, dar adaptate într-o cheie «animartiană», prietenoasă cu publicul de toate vârstele. Este vorba despre joc, despre emoție, magie, umor, blândețe, tandrețe, cunoaștere, zbor!”, explică Dana Bonțidean, pentru Buletin de Mănăștur.

Vă prezentăm mai jos programul și o scurtă descriere a spectacolelor care se vor juca la Cinema Dacia până la finalul actualei stagiuni. Piesele pot fi savurate în următoarele zile de duminică, de la ora 12:

Duminică, 28 ianuarie – „Degețica

Adaptare de Dana Bonțidean după povestea “Degețica” de Hans Christian Andersen.
O scenă de teatru în miniatură. Se deschide cortina și începe povestea. E ca un zbor dincolo de real: e jocul actorului cu păpușa. O întruchipare a ludicului, bucuriei și poeziei.

Duminică, 4 februarie – „Muzicanții din Bremen

Anima Art vă propune o călătorie spre Bremen alături de personaje care cred mai mult în instinct decât în rațiune, dar care cu spontaneitatea, naivitatea și inteligența lor ajung la destinație în doar 40 de minute. Joc, adevăr, muzică și bună dispoziție.

Duminică, 18 februarie – „Fram – cum am devenit celebru

„Orice început ne obligă să alegem între mai multe alternative și ne străduim și trudim să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus. Deveomedia și AnimaArt oferă publicului posibilitatea de a-l descoperi pe Fram, ursul polar, născut în țara ghețurilor veșnice, într-un spectacol fascinant, o metaforă a existenței în raport cu adevărurile simple – curaj, blândețe, entuziasm, inocență… de fapt, totul gravitează în jurul Iubirii. Iubirea înseamnă adevăr, un fel de-a fi mai bun. Presupune încredere în noi și în ceilalți. Actorilor din spectacolul Fram li se dăruiește iubirea gratuit pentru că sunt tandri, blânzi, răbdători și întreaga lor putere stă în ochii care privesc Păpușa”, explică Dana Bonțidean, într-o succintă descriere a spectacolului.

Duminică, 4 martie – „Cei 3 purceluși

„Cu acest spectacol interactiv am reușit să creăm o legătură directă între actori și copii. Astfel, se naște permanent o atmosferă specială, un adevărat spectacol cu ingredientele teatrului de păpuși: dinamism, umor, ritm alert, caractere bine conturate și o mânuire expresivă.
Folosim în «Cei trei purceluși» păpușa de tip ´bi-ba-boo´, păpușa care se introduce pe mână, pentru că este singura care poate reda acest joc vioi și plin de acțiune”, precizează Dana Bonțidean, realizatoarea acestei adaptări după povestea “Cei trei purceluși” de James Orchard Halliwell-Phillips.

18 martie – „Cenușăreasa

„Fiecare spectacol conține un adevăr care este al poveștii și o minciună care aparține artei. De aceea nu trebuie să ne mirăm dacă regizorul, creatorul spectacolului, conspiră și îmbină jocul actoricesc, cuvântul, muzica, respirația cu cel al păpușii. E o înțelegere tacită, asumată și controlata atât de regizor, cât și de actor. Este necesar să facem acest lucru, mai mult ca oricând pentru că teatrul, Anima Art, înseamnă idei noi, creații noi, sensuri noi, experiențe scenice, toate acestea pentru a cuceri inima spectatorului. Vă invit să o priviți, într-un mod original, pe Cenușăreasa!”, ne îndeamnă Dana Bonțidean.

25 martie – „Anotimpurile

Textul este inspirat din fabule și povești internaționale adaptate de Dana Bonțidean, care explică:„Totul se subordonează principalei propuneri: trecerea timpului. Dincolo de semnificațiile deduse din text, această trecere a timpului are un efect special și se realizează cu multă candoare, poezie și fantezie. Regia animă totul: cuvânt, actor, păpușă. Astfel, ieșirea actorului-mânuitor din vechea convenție (de după paravan) nu mai surprinde pe nimeni. Decorul se îmbină armonios cu păpușile, atent și ingenios concepute de Sandu Marian, un scenograf de excepție. Nu vă dezvălui mai mult. Veniți să vedeți căderea unei frunze?”

1 aprilie – „Scufița Roșie

Piesa „Scufița Roșie” reprezintă o adaptare inedită a textului și o punere în scenă originală prin diferențele de stil în crearea acțiunii personajelor, susținută de o scenografie ingenioasă.
„De ce o altfel de Scufiță? Pentru că este nevoie întotdeauna de ceva nou! Pentru că tipul de atenție și reacțiile firești ale copiilor s-au modificat, iar teatrul de păpuși trebuie să răspundă prin spectacole care să le capteze interesul și să provoace râsul. Râsul înseamnă sănătate!”, consideră Dana Bonțidean.

22 aprilie – „Muzicanții din Bremen

Anima Art vă propune o călătorie spre Bremen alături de personaje care cred mai mult în instinct decât în rațiune, dar care cu spontaneitatea, naivitatea și inteligența lor ajung la destinație în doar 40 de minute.

6 mai – „Degețica

Adaptare de Dana Bonțidean după povestea “Degețica” de Hans Christian Andersen.

13 mai – „Pinocchio

Adaptare de Dana Bonțidean după povestea “Pinocchio” de Carlo Collodi:
„Pinocchio reprezintă simbolul copilului dispus permanent la joacă, cu sufletul curat, care caută să înțeleagă gândurile și sentimentele celor mari; el explorează cu fragilitatea specifică vârstei, dar și cu ingeniozitate, lumea dominată de minciună, egoism și indiferență. Copiii se identifică cu acest personaj: uneori îl apostrofează, alteori îl consolează și îl îmbrățișează. Credeți împreună cu noi în păpușa Pinocchio, deveniți părtași la jocul acesteia și veți descoperi din tainele artei păpușărești”, ne îndeamnă Dana Bonțidean.

10 iunie – „Anotimpurile

Text inspirat din fabule și povești internaționale, adaptat de Dana Bonțidean.

Vom avea, așadar, la Cinema Dacia din Mănăștur, un an 2018 plin de povești păpușărești!

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin