Scriitorul clujean Ioan Ciorca vă invită la vizionarea documentarului „Bellu-Panteonul României”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Marți, 17 decembrie 2019, ora 15, etajul 7 la sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, va avea loc vizionarea documentarului „Bellu-Panteonul României” realizat după un scenariu de Ioan Ciorca, de către Costel Amzăr. Filmul va fi însoțit de lucrarea omonimă apărută la Editura Ecou Transilvan, realizată după scenariul filmului. De asemenea, filmul va fi urmat și de prezentarea hărții istorice a ansamblului funerar monumental Bellu, realizată de Ioan Ciorca, în colaborare cu Rodica I. Ciorca și designerul Alex Cuibus. Harta a fost tipărită de Asociația Casa Cărții de Știință din Cluj și cuprinde circa 600 de personalități înhumate în Cimitirul Șerban Vodă – Bellu.

Prezintă doamna Sorina Stanca, director al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, parteneră în cele două proiecte finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Personalitățile prezentate în film au fost alese cu grijă, dintre exponenții celor care – prin activitatea lor – au așezat România pe harta lumii. Astfel, au fost selectate câteva nume reprezentative din rândul eroilor patriei, a preoților, a politicienilor, a oamenilor de știință, a scriitorilor și a artiștilor.

Morala filmului este cuprinsă în spusele istoricului Nicolae Iorga, potrivit căruia „Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se”. De aceea, istoria trebuie cunoscută și asumată, iar noi – cei de astăzi – suntem datori să facem dovada că nu suntem niște bieți epigoni, ci dimpotrivă, că suntem urmași demni de iluștri noștri înaintași și totodată garanția existenței României suverane în granițele ei legitime, în următoarea sută de ani.

În completarea filmului, vine Harta istorică a Cimitirului Șerban Vodă-Bellu. Realizată color,  într-un format de 1000 / 700 milimetri, harta își propune să ridice vălul uitării așternut de trecerea timpului, de pe o bucată de istorie românească, prin cele circa 600 de personalități pe care aceasta le cuprinde. Harta a fost gândită pentru a veni în sprijinul potențialilor vizitatori ai ansamblului funerar monumental Bellu, fiind pusă la dispoziția administrației cimitirului, precum și la dispoziția capelelor ortodoxă și catolică, pentru ca astfel să poata ajunge la grupul țintă vizat, adică la turiști care trec pragul celui mai mare „Cartier al liniștii” din Capitala României, dornici de a face o incursiune în hectarele de istorie al neamului nostru”, a declarat autorul lucrării, domnul Ioan Ciorca.

Participanții la eveniment, vor primi câte o broșură – în limita tirajului existent – și o hartă istorică a Cimitirului Șerban Vodă-Bellu.

Ambele proiecte au fost realizate cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin