Scenariu verde şi prezenţă fizică la şcoală. Elevii revin la şcoala

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Unde începe mâine şcoala în formatul online şi unde vor fi prezenţi elevi în sălile de clasă? Care localităţi se află în scenariul galben şi care în cel verde? La aceste întrebări ne ajută să răspundem aplicaţia @covid19.roeim dezvoltată în cadrul UBB pentru a analiza impactul pandemiei asupra economiei şi care beneficiază de o extensie specială ce cuprinde scenariul de restricţii şi modul în care se derulează cursurile pentru fiecare localitate.

Vor începe cursurile miercuri, 5 mai 2021, copiii de grădiniță, precum și elevii care nu susțin examene, adică cei din clasele pregătitoare – a IV-a, elevii din a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.

Elevii din ani terminali vor reveni la școală pe 10 mai 2021. În această categorie intră cei de clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și ultima clasă din învățământul profesional.

Ţinând cont că elevii de ciclul primar și copiii de grădiniță vor fi prezenţi fizic la cursuri sau activități până la intrarea în carantină a localității, indiferent de scenariu, elevii de gimnaziu şi liceu vor beneficia de „prezenţă fizică” doar în localităţile aflate în scenariu verde. Scenariu galben, care include şi procentele fostului scenariu roşu, indică „şcoală online”.

„Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitatățile în care rata de infectare este sub 1 la mie vor merge la școală de miercuri 5 mai, cu prezență fizică. Ceilalți elevi de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile în care rata de infectare este încă peste 1 la mie vor începe școala miercuri, 5 mai, în sistem online. De luni 10 mai, vor începe școala toți elevii claselor terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a cu prezență fizică indiferent de scenariu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei intervenţii televizate la antena3.

Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni – aceasta este descrierea proiectului realizat de echipa compusă din Bálint Csaba, Csala Dénes, Csíki Ottó, Nagy Bálint Zsolt, Rácz Béla-Gergely şi Szász Levente, în cadrul UBB – FSEGA. Aplicaţia disponibilă atât în limba română, cât şi maghiară şi engleză poate fi accesată la adresa https://econ.ubbcluj.ro/coronavirus/ şi este actualizată zilnic.

„Obiectivul principal al proiectului constă în oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală”, se precizează în descrierea aplicaţiei.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin