Marcel Țenter: ”Îmi ofer experiența și cunoștințele”

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Marcel Țenter și Dragoș Curtifan organizează un camp de vară pentru baschetbaliști (II)

Dacă oamenii văd, în general, în vară o perioadă perfectă pentru odihnă și relaxare, concedii la mare sau la munte, sportivii aleg să profite de pauza competițională pentru a se perfecționa. Așa s-au gândit cei doi inițiatori ai unui camp special dedicat baschetbaliștilor, Marcel Țenter, proprietarul clubului Gheparzii și Dragoș Curtifan, fondatorul clubului Labradors Târgu Mureș.

Mănăștur Info a realizat un dublu interviu cu cei doi foști mari baschetbaliști, actualmente antrenori de calibru.

Marcel Țenter nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru clujeni, el fiind una dintre gloriile sportului cu mingea la coș din Cluj-Napoca. Multiplu campion național, atât ca antrenor, cât și ca jucător, reprezentant de seamă al baschetului românesc peste hotare, Marcel Țenter a condus echipa națională a României la EuroBasket 2017, meciurile din grupa tricolorilor fiind găzduite de Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Marcel Țenter a pus bazele unui club de perfecționare a baschetbaliștilor, fie ei profesioniști sau juniori, Gheparzii.

Mănăștur.Info: Marcel, cine sunt Gheparzii? Prin ce se deosebește clubul tău de baschet de alte cluburi din țară?
Marcel Țenter: Gheparzii sunt jucătorii care vor să aibă parte de un program de individualizare personalizat și care sunt capabili să urmeze antrenamentele normale ale echipei lor, dar și aceste “injecții” de lucru individual, care să-i ajute în progresia jocului lor.
Această asociație vine în întâmpinarea unei nevoi de a dezvolta tinerii jucători, de a-i ajuta în progresul lor, astfel încât trecerea la seniorat să fie ușoară și normală. Observăm la nivel de seniori foarte multe lacune tehnice, care pot fi corectate doar în perioada juvenilă. Aici am vrut să ajut și să contribui la dezvoltarea de jucători compleți și pregătiți pentru un nivel cât mai înalt.

Mănăștur.Info: Cu ce minusuri vin juniorii la clubul tău? Cu ce probleme te confrunți?
Marcel Țenter: În general, la noi în țară, există o percepție greșită asupra raportului dintre performanța colectivă (medalii) și dezvoltarea individuală a jucătorilor. Antrenorii noștri se concentrează mai mult pe rezultat decât pe dezvoltarea individuală, sacrificând timp prețios din pregătirea juniorilor, orientându-se către tactici și strategii colective. Din acest motiv, juniorii au carențe tehnice mai mari sau mai mici, care trebuiesc corectate în sesiuni speciale de individualizare. Aici vine programul meu în întâmpinarea antrenorilor, ajutându-i în munca lor, lucrând la corectarea carențelor apărute și contribuind astfel la progresul lor. Problemele cu care mă confrunt se referă la timp și săli. Spațiul de lucru posibil între școală și antrenamentul colectiv este restrâns, iar programul sălilor este super încărcat. Din fericire, am întâlnit directori de școli înțelegători și deschiși și, astfel, am reușit ca în Mănăștur să găsesc două școli generale în care îmi desfășor activitatea foarte bine: Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu” și Școala Gimnazială ”Liviu Rebreanu”, cărora le mulțumesc și pe această cale.

Mănăștur.Info: Cu ce plusuri vin copii?
Marcel Țenter: Copiii vin cu entuziasm și plăcere. Acest program se adresează doar celor care își doresc foarte mult să progreseze și care sunt interesați de o carieră baschetbalistică la nivel de seniori. Am constatat cu plăcere că există în România jucători și părinți extrem de motivați, care sunt capabili să sacrifice timpul lor liber și de odihnă, să vină la sală şi să lucreze. Acest fapt mă ”încarcă” și pe mine și mă motivează, dorindu-mi să-i ajut și mai mult.

Mănăștur.Info: Așa cum ai precizat, o parte dintre antrenamentele Gheparzilor se desfășoară la Cluj-Napoca, chiar în cartierul nostru (Mănăștur). Are Clujul deschidere pentru baschet?
Marcel Țenter: Gheparzii își desfășoară activitatea în Cluj și Târgu Mureș. Bineînțeles, Clujul are un apetit enorm pentru baschet, acest lucru reflectându-se în numărul mare de cluburi de baschet existente în oraş, cât și prin echipa fanion U-BT Cluj-Napoca. Există un număr mare de juniori în Cluj, este îmbucurător acest lucru, însă trebuie concentrată munca înspre calitate maximă și aici încerc, prin activitatea mea, să ajut.

Mănăștur.Info: Cum ți se par juniorii români de acum față de juniorii din generația ta, de exemplu?
Marcel Țenter: Este o mare diferență între generația mea și generațiile actuale, ca urmare a schimbărilor majore din societatea noastră. În timpul junioratului nostru, preocupările generale erau școală, antrenament și joaca din curtea școlii. Acum, preocupările tinerilor noștri sunt atât de largi încât nu pot acoperi aici întreg spectrul lor. Cu singuranță, însă, că internetul a schimbat totul, așa încât tinerii noștri se lasă seduși de largile posibilități pe care acesta le oferă și navighează zilnic, lăsând la o parte jocurile colective, sportul sau alte preocupări sănătoase și productive pentru ei. De aceea, am toată admirația pentru acei tineri care, în aceste condiții, aleg să se antreneze mai mult și alocă timp pentru dezvoltarea lor personală.

Mănăștur.Info: Cum se desfășoară campul de vară pe care îl pregătești împreună cu Dragoș Curtifan?
Marcel Țenter: Campul de vara pe care îl facem împreună se desfășoară pe parcursul a trei luni, în cadrul cărora jucătorii au posibilitatea să se antreneze la cele mai înalte cote, minim 48 de ore de antrenamente. Acest camp are ca obiectiv dezvoltarea tehnică a jucătorilor, cât și îmbunătățirea calităților atletice, a agilității, a coordonării și a vitezei de reacție. Totul se va petrece în cea mai dotată sală din România și sperăm într-o participare masivă.

Mănăștur.Info: Cum ți-a venit ideea de a face aceste cursuri de perfecționare pentru juniori și seniori?
Marcel Țenter: Vara este singurul spațiu disponibil pentru muncă asiduă și continuă pentru a-ți corecta deficiențele constatate în timpul campionatului trecut. Eu vara mă antrenam singur uneori și fără o ghidare externă, așa că m-am gândit să vin în ajutorul acelor jucători care vor mai mult, care sunt dispuși să facă acest sacrificiu și își doresc performanță. Așa că îmi ofer experiența și cunoștințele acumulate de-a lungul timpului cu drag celor care vor să se perfecționeze și să performeze la nivel înalt. Sper ca, prin efortul nostru, să contribuim și noi la reconstrucția juniorului român, astfel încât în câțiva ani, să avem jucători compleți la nivel de seniori, capabili să evolueze la orice nivel.

Mănăștur.Info: Dacă ar fi să exprimi în doar trei cuvinte ce calități trebuie să aibă un jucător de baschet, care ar fi alegerea ta?
Marcel Țenter: Dorință, Atleticism, Muncă!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin