Mănăștureni, salvați Pădurea Făget!

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Făgetul e pădure comunitară, e a noastră, a tuturor clujenilor, dar mai ales a mănășturenilor. La poalele Făgetului ne-am crescut copiii. În Făget am cules ciurperci, am văzut căprioare și veverițe, ne-am bucurat de umbră în zilele fierbinți de vară și am făcut trasee prin zăpada iernii. Lăsați-ne Făgetul în pace!

SOS_fAGET

Pădurea Făget, singurul plămân verde al unui Cluj sufocat de betoanele care l-au năpădit în ultimele cinci decenii, este din nou sub atacul concertat al unei părți dintre consilierii locali care au pregătit un proiect de modificare a Planului Urbanistic General. Cel mai probabil dezvoltatorii imobiliari cer prin interpușii lor politici anularea unui HCL care interzicea, în 2014, construirea de locuințe în pădurea Făget, solicitând ridicarea acestei interdicții și modificarea PUG-ului pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale în acest areal, inclusiv în ariile protejate.  Această adevărată fărădelege, în accepția  activitștilor ecologiști dar și a unei părți a clujenilor iubitori de drumeții în zonele perirubane, a declanșat o campanie on-line pentru strângerea de semnături ale celor care se opun aprobării proiectului de HCL ce urmează a fi supus votului în Consiliul Local ce se va întruni joi, 4 februarie, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Inițiativa noului protest aparține asociației  SOS Cluj (Societate Organizată Sustenabil)  care s-a adresat deliberativului clujean cu următorul apel:

Stimați consilieri,

Prezervarea pădurii Făget și a livezilor reprezintă un interes public și nu poate fi sacrificată în favoarea unor interese personale! Având în vedere obligația legală a autorităților locale de a asigura:

  1. respectarea interesului general;
  2. protecţia peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice;
  3. gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale;
  4. utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile;

Vă solicităm, stimați membri ai Consiliului Local, să votați împotriva proiectului de modificare a PUG. De asemenea, solicităm să acționați în spiritul interesului public și să protejați în acest fel cadrul natural, peisajul valoros și calitatea vieții în Cluj.

Petiția circulă în mediul virtual cu denumirea “Spune nu distrugerii pădurii făget și a livezilor din Cluj” și poate fi semnată accesând linkul http://facem.de-clic.ro/sos-faget .

Pădurea Făget și livezile fac parte din patrimoniul peisagistic al Clujului, au un aport ecologic esențial și compensează lipsa spațiilor verzi din oraș. Făgetul produce aer curat pentru întregul oraș, asigură legătura ecologică între oraș și cadrul său natural, iar livezile previn alunericările de teren de pe dealurile din jur și pot fi cultivate. În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale.” – se subliniază în textul atașat scrisorii adresate consilierilor.

Citadela_sfârâmată

Planul Urbanistic General, aprobat în 2014, interzice în acest moment construcțiile rezidențiale în aceste zone. Există alternative viabile pentru dezvoltarea urbanistică durabilă a orașului aflat într-o puternică expansiune. Clujul are la dispoziție 4000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație, dar presiunea imobiliară în creștere forțează schimbarea regulamentului de construire, lucru care odată înfăptuit va duce în următorul deceniu la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului.

Până în prezent, petiţia “Spune nu distrugerii pădurii făget și a livezilor din cluj” a adunat aproape două mii de semnături. Credem că Mănășturul este dator cu cel puțin încă alte trei mii de semnături. Să dovedim că suntem o comunitate căreia îi pasă de mediul înconjurător de care depinde, până la urmă, calitatea vieții fiecărui locuitor al Clujului.

 

Citeşte şi 

Prin Cluj-Mănăştur, pe urmele unei istorii multimilenare
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

-