IGSU recrutează voluntari care ar putea însoţi echipajele de intervenţie

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din toată ţara derulează campania de înscriere şi recrutare a voluntarilor specializaţi în acordarea primului ajutor, descarcerare şi misiuni de stingere a incendiilor, fiind disponibile câte 40 de locuri de voluntari instruiţi pentru fiecare inspectorat local.

Perioada de recrutare şi înscriere pentru voluntarii ISU se încheie vineri, 17 iunie. Cei care vor să devină voluntari vor parcurge un ciclu de pregătire în urma căruia vor putea participa la activităţile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. 

Voluntarul este persoana care îndeplineşte următoarele condiţii la  înscrierea pentru activitatea de voluntariat:

  1. vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
  2. apt din punct de vedere medical;
  3. să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea de infracţiuni cu intenţie;
  4. să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul serviciilor Inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă.

Dosarul de înscriere trebuie să conţină o copie a actului de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă se va considera experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, potrivit noilor reglementări aprobate, miercuri, de Guvern la Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă.

”Guvernul a completat şi modificat Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, în scopul îmbunătăţirii cadrului legislativ de recunoaştere a activităţii de voluntariat la nivelul comunităţilor şi, implicit, al creşterii numărului membrilor activi din serviciile voluntare”, se precizează într-un comunicat de presă.

Una dintre condiţiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situaţii de urgenţă este absolvirea obligatorie a unui curs de iniţiere, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat. După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcţie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională.

Parcursul profesional al voluntarului este confirmat de certificatul nominal de voluntar.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin