„Familii de suflet” caută părinţi

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

 

Campanie-FCBK

Unul dintre cele mai frumoase proiecte ale Asociaţiei Alfa Grup, “Familii de suflet”, se derulează în această perioadă, în judeţele Cluj şi Sălaj, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din cadrul Consiliului Județean Cluj și cu Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România.

Asociaţia caută „familii de suflet” pentru copiii ramaşi orfani sau abandonaţi de către părinţi în orfelinate, sau pentru cei cărora familiile lor naturale nu le pot asigura un trai îndestulat. Acestea vor putea să ia acasă un copil pentru o zi, un weekend sau să organizeze diferite activităţi împreună.

„Este foarte important ca persoanele care doresc să se implice în viaţa copiilor să o facă pe termen lung, minimum un an. Se poate spune că este chiar unul dintre criteriile definitorii pentru selecţie”, spune Alina Goia, vicepreşedinte al Asociaţiei Alfa Grup.

Viitoarele “familii de suflet”  beneficiază de un curs de parenting. Primii 17 clujeni care s-au înscris în proiect au făcut primul curs în 12 decembrie. Urmează să fie organizate încă cinci astfel de cursuri, potrivit iniţiatorilor proiectului.

Modalităţile în care copiii cu vârste cuprinse într 2 şi 18 ani pot fi ajutaţi sunt multiple. Doritorii pot petrece timp, periodic, cu unul sau mai multi copii, îi pot susţine să-şi dezvolte aptitudinile şcolare, artistice, sportive etc, le pot fi alături în momentele grele sau delicate, îi pot însoţi la teatru, film, în parc, le pot sărbători zilele de naştere, îi pot aduce în mijlocul familiei proprii într-o duminică sau într-o altă zi.
Proiectul se adresează şi copiilor care au probleme medicale sau diferite handicapuri. Cu aceştia, „familiile de suflet” pot petrece timp la centrul de plasament unde se află copiii, le pot oferi afecţiune prin joc, lectură etc, îi pot scoate în aer liber în curtea centrului de plasament sau le pot asigura gimnastică medicală, kinetoterapie sau altă formă de terapie ( ex. terapie prin muzică), pentru dezvoltarea emoţională şi psihică.
Copiii din familiile sărace pot fi ajutaţi cu pachete cu alimente, cadouri/donatii personalizate, în funcţie de nevoile specifice ale copilului – ghiozdane şi rechizite pentru şcoală,  încălţăminte, îmbrăcaminte, în functie de nevoi şi sezon, sau prin acordarea unor burse de studii. De asemenea, pot fi dusi într-o excursie de o zi, însoţiţi la mall, la un film sau la o alta activitate.

FlyerA5_Page_1

Acestea sunt doar o parte din activităţile cuprinse în proiectul „Familii de suflet”. Mai multe informaţii se pot găsi pe pagina de Facebook  sau pe site-ul proiectului.

Obiectivul asociaţiei este de a dezvolta o reţea locală şi regională de servicii sociale, care prin metode inovative să contribuie la reducerea inegalităţii si discriminării şi la creşterea gradului de incluziune socială pentru copiii ce aparţin minorităţilor şi grupurilor dezavantajate.

Valoarea proiectului este de 804.569,40 de lei. Proiectul este derulat prin Programul RO10 – CORAI, finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin