Cupa Juniorul, competiţia care onorează sportul făcut din suflet

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

La sfârşitul săptămânii trecute, Baza Unirea din Mănăştur a găzduit prima ediţie a Cupei Juniorul, organizată de către Asociaţia Clubul Sportiv de Fotbal Juniorul Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

junior2

Competiţia a adunat copii de la cluburi de fotbal din mai multe oraşe –  Gherla, Târgu-Mureş, Luduş, Beclean, Huedin, Cluj-Napoca  şi s-a desfăşurat pe categorii de vârstă: opt echipe din grupele corespunzătoare anilor 2006, 2007, 2008 şi 12 echipe din grupa 2003 – 2004 (anul naşterii). Deliciul asistenţei a fost meciul demonstrativ al grupei de vârstă 2009-2011 de la ACSF Juniorul Cluj, care a stârnit zâmbete şi un val de simpatie, însoţite de aplauze.

DSC08818

De altfel, atmosfera celor două zile de confruntări a fost extraordinară, reacţiile de bucurie ale copiilor nu puteau lăsa indiferent pe nimeni. Cântece, îmbrăţişări, încurajări de pe margine, aplauze, lacrimi – un adevărat amalgam de emoţii în manifestările puştilor de 8-12 ani. Dar şi părinţi şi antrenori fericiţi, asaltaţi de micii fotbalişti, după fazele de gol.

juniorul4 juniorul 3

“Acesta a fost şi scopul competiţiei, să creăm un cadru din care să nu lipsească buna dispoziţie, să încurajăm copiii să practice acest sport cu sufletul”,  spune  coordonatorul ACSF Juniorul Cluj Tatár Tamás, antrenor licențiat UEFA B , care e şi principalul iniţiator şi organizator al competiţiei. “Atunci când un copil se simte bine, se simte în siguranţă, este încurajat şi nevoile lui sunt înţelese,  rezultatele sunt dintre cele mai bune”, susţine antrenorul.

În fapt, pe acest principiu se bazează şi activitatea şcolii de fotbal pe care a deschis-o în luna martie a anului trecut, unde  inițierea copiilor în sportul rege se face după un concept modern de pregătire fotbalistică, cu accent pe jucător.  Şi se simte. Copiii, atât cei de 5 ani, cât şi cei de 12 ani,  vin cu plăcere la antrenamente şi abia aşteaptă să-şi întâlnească antrenorii.

juniorul antrenament

Pe lângă exerciţiile de bază – tehnice, tactice, exerciții specifice meciului, se insistă cu exerciții individuale –  fiecare jucător „exersează individual în diferite locuri, situații pentru a persevera”, cum se specifică pe site-ul şcolii.

Am asistat şi noi la câteva antrenamente şi ne-a surprins plăcut legătura specială care s-a creat  între elevi şi antrenorii lor, iar asta nu poate veni decât din pasiunea pentru acest sport şi dăruirea cu care se implică în pregătirea viitorilor fotbalişti.

L-am întrebat pe domnul Tatár Tamás cât de greu e să găsească şi să atragă talente, pentru că se ştie că juniorii buni sunt vânaţi de toate şcolile de fotbal. Ne-a răspuns, zâmbind, că dacă pui suflet în ceea ce faci, nu e greu, pentru că vin părinţii şi cer înscrierea.

juniorul antrenor„Problema mare a şcolilor de juniori nu este lipsa jucătorilor, ci lipsa terenurilor de fotbal amenajate corespunzător, Clujul neavând suficiente terenuri cu iarbă naturală, care sunt cele mai sănătoase.  Am încercat să ne asociem mai mulţi antrenori, ca să concesionăm nişte terenuri într-o zonă limitrofă,  dar proprietarii ne-au avertizat că nu rezistă nimic mai mult de o lună pe acele terenuri, pentru că se fură tot ce se pune pe ele.  O altă problemă e lipsa finanţărilor. Cu greu convingi autorităţile să aloce fonduri pentru activităţi sportive. Pentru Cupa Juniorul Editia 1 am reuşit să obţinem ajutorul primăriei, după ce ni s-a returnat dosarul de vreo trei ori. Dar, în final, totul a ieşit foarte bine”.

Într-adevăr, Cupa Juniorul Ediţia 1 a fost o reuşită şi asta datorită organizatorilor, care au fost atenţi la toate detaliile: fiecare copil prezent la turneu a primit câte o medalie şi fiecare echipă prezentă, câte o cupă şi diplomă de participare. De asemenea, organizatorii au oferit apă plată şi fructe echipelor participante.

juniorul club iris

„Au fost câteva accidentări, nu foarte grave, dar i-am avut în permanenţă lângă noi pe medicii voluntari de la CLUBUL IRIS Prim Ajutor, care au intervenit prompt. Sunt partenerii noştri de mult timp, de fiecare dată dau dovadă de implicare, promptitudine și profesionalism şi le mulţumim”, a precizat Tatár Tamás.

Rezultalele competiţiei arată astfel:

CLASAMENT FINAL GRUPA 2006:

  1. CFR 1907 CLUJ ALB
  2. CFR 1907 CLUJ VISINIU
  3. SPORTING CLUJ
  4. ARMENOPOLIS GHERLA
  5. VIITORUL CLUJ
  6. JUNIORUL CLUJ ALB
  7. JUNIORUL CLUJ ALBASTRU
  8. MSE08 TÂRGU-MURES

CLASAMENT FINAL GRUPA 2007:

  1. SPORTING CLUJ NEGRU
  2. MURESUL LUDUS
  3. JUNIORUL CLUJ
  4. VIITORUL CLUJ ALB
  5. KINDER TÂRGU-MUREŞ
  6. SPORTING CLUJ PORTOCALIU
  7. VIITORUL CLUJ ALBASTRU
  8. MSE08 TÂRGU-MUREŞ

CLASAMENT FINAL GRUPA 2008:

  1. CFR 1907 CLUJ VISINIU
  2. SPORTING CLUJ PORTOCALIU
  3. VIITORUL CLUJ ALB
  4. OLYMPIA BECLEAN
  5. SPORTING CLUJ NEGRU
  6. CFR 1907 CLUJ ALB
  7. MSE08 TÂRGU-MUREŞ
  8. VIITORUL CLUJ ALBASTRU

CLASAMENT FINAL GRUPA 2003/04:

  1. KINDER TÂRGU-MUREŞ
  2. VIITORUL CLUJ
  3. CFR 1907 CLUJ VERDE
  4. ASA TÂRGU-MUREŞ
  5. CFR 1907 CLUJ VISINIU
  6. TRANSIL TÂRGU-MUREŞ
  7. JUNIORUL CLUJ ALBASTRU
  8. MSE08 TÂRGU-MUREŞ VISINIU
  9. ARMENOPOLIS GHERLA
  10. ACTIVED HUEDIN
  11. JUNIORUL CLUJ ALB
  12. MSE08 TÂRGU-MUREŞ NEGRU

Cei interesaţi pot contacta şcoala de fotbal ACSF Juniorul Cluj,  la numărul de telefon 0745 371 454, sau pot afla informaţii pe site-ul www.fotbaljuniorul.ro sau pe pagina de Facebook ACSF Juniorul CLUJ.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinFacebooktwitterredditpinterestlinkedin

-